Exercitii si recomandari pentru persoanele care sufera de neuropatie diabetica

Miscarea trebuie sa faca parte din viata oricarei persoane, chiar daca sufera de diabet sau alte complicatii ale acestei boli – cum este neuropatia – insa trebuie luate anumite masuri pentru a preveni aparitia altor probleme de sanatate.

Exercitiile fizice ajuta la mentinerea greutatii corporale si scad nivelul colesterolului din sange, dar ajuta in acelasi timp la mentinerea glicemiei in limite normale, reduc riscul de dezvoltare a boilor de inima si previn aparitia complicatiilor diabetului.

Insa, daca suferi de neuropatie – o afectiune care apare atunci cand nervii sistemului nervos periferic sunt deteriorati – sansele de a te accidenta sunt destul de crescute daca nu faci exercitiile corect si sub indrumarea precisa a medicului. 

Exercitiile care imbunatatesc echilibrul si cele care intaresc musculatura sunt ideale pentru persoanele care sufera de neuropatie. 

Specialistii recomanda persoanelor cu diabet sa faca cel putin 30 de minute de miscare zilnic, de 5 ori pe saptamana. Aceste forme de miscare includ:

• Mersul in ritm alert

• Mersul pe bicicleta

• Gradinaritul

• Dansul

• Aerobicul in apa

Exercitiile si neuropatia periferica

Persoanele care sufera de neuropatie periferica se confrunta cu amorteala, senzatie de arsura, furnicaturi si durere in brate, palme, picioare si talpi, simptome care pot ingreuna controlul mobilitatii si pot ascunde rani ce se pot agrava daca nu sunt tratate rapid. 

Pentru a-ti proteja picioarele in timpul exercitiilor fizice, este indicat:

• Sa porti incaltaminte adecvata, de preferat cu branturi ortopedice care au inserate pernute in zona calcaiului, confectionate din gel cu silicon.

• Sa iti schimbi sosetele inainte si dupa antrenament, pentru a preveni dezvoltarea si propagarea bacteriilor aparute din cauza umezelii. Opteaza pentru sosete din poliester in combinatie cu bumbac pentru a reduce riscul aparitiei basicilor.

• Sa fii constant in ce priveste activitatea fizica. De exemplu, mergi zilnic pe jos 30 de minute. Studiile arata ca mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de a face ulcer de gamba.

• Sa iti verifici cu atentie picioarele inainte si dupa antrenament. Cauta orice semn de rana, infectie sau basica si trateaza-le rapid (link articol Reguli de ingrijire a pielii pentru persoana cu diabet).

Inainte sa urmezi un plan de exercitii fizice, solicita opinia medicului. Daca neuropatia este severa, acesta te-ar putea sfatui sa eviti anumite exercitii, in special pe cele care folosesc greutatea corpului, precum si joggingul sau mersul pe jos. In schimb, sunt recomandate ciclismul, inotul sau vaslitul. 

Exercitiile si neuropatia autonoma

Neuropatia autonoma este o forma de neuropatie diabetica ce se manifesta prin lezarea nervilor care controleaza vezica urinara, tractul intestinal si organele genitale, alaturi de alte organe care duc la probleme respiratorii si cardiovasculare.

Daca suferi de aceasta afectiune, este indicat sa urmezi un program de exercitii de intensitate scazuta si sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

• Hidrateaza-te cu apa din belsug dupa ce faci sport. Acest lucru poate preveni scaderea glicemiei si aparitia simptomelor specifice

• Spune-i medicului daca te confrunti cu ameteli in timpul sau dupa practicarea exercitiilor fizice.

• Evita sa faci sport la temperaturi extreme, cand e ba prea cald, ba prea frig. Organismul poate intampina probleme in a-si regla temperatura si pot aparea oscilatii ale glicemiei.

• Nu te epuiza, ci fa atata efort incat sa poti vorbi, dar nu canta, in timp ce alergi sau faci alte exercitii fizice.


Surse: healthgrades.com si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Exercitii pentru intarirea musculaturii si controlul eficient al diabetului
Cum poti purta pompa de insulina cand faci sport
Beneficiile exercitiilor de stretching in diabet
Cele mai bune exercitii fizice in tratamentul diabetului