Yoga si diabetul

Stresul, alimentatia haotica si lipsa de miscare sunt cauzele frecvente ale aparitiei diabetului de tip 2. Daca in privinta regimului alimentar si a exercitiilor fizice putem sa luam masuri cu efecte vizibile, stresul ramane inca o enigma ce nu-si gaseste rezolvarea atat de usor.

Stresul poate fi o arma cu doua taisuri: pe de o parte te mobilizeaza, daca stii cum sa il controlezi in avantajul tau, iar pe de alta parte te aduce intr-o stare de neputinta, de lipsa de concentrare si energie, plus ca iti da peste cap echilibrul a numeroase functii din organism.

Printre efectele negative ale stresului amintim sistemul imunitar slabit, obezitatea, bolile de inima, cancerul de piele, tulburarile digestive, diabetul si depresia. 

Meditatia, masajul, terapia prin culori, respiratia profunda, aromaterapia, yoga si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice sunt tehnici eficiente si dovedite prin care poti combate stresul si, implicit, efectele sale negative asupra organismului. Descopera mai multe despre importanta exercitiilor fizice in tratamentul diabetului.

Yoga, o practica straveche cu multiple beneficii

Yoga isi are originile in India si este practicata de mai bine de 5.000 de ani. In tarile occidentale insa, yoga este privita mai degraba ca o forma de miscare mai blanda, care are in vedere imbunatatirea posturii, cresterea flexibilitatii, a rezistentei si a echilibrului, precum si revigorarea mentala. Yoga este, asadar, o tehnica pentru stimularea metabolismului si tonifierea musculara, un antrenament care combina miscarile de stretching si pe cele de forta cu tehnici de respiratie profunda si meditatie

Exista peste 100 de tipuri de yoga, unele de intensitate mai scazuta, altele, din contra, mai solicitante: hatha, ashtanga, iyengar, vinyasa, bikram etc. Daca nu esti sigur ce tip de yoga ar trebui sa practici, instructorul iti poate oferi mai multe detalii despre fiecare in parte.

Iata cateva dintre beneficiile practicarii yoga: 

• elimina stresul si ar putea reglea nivelul glicemiei, prin actiunea benefica la nivel hormonal

• imbunatateste flexibilitatea si intareste oasele, fara a pune presiune asupra articulatiilor

• poate ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale

• reduce anxietatea si favorizeaza somnul odihnitor

• ajuta la intarirea muschilor slabiti din cauza lipsei de miscare

• elimina durerile de spate cauzate de statul pe scaun 

Poate yoga sa inlocuiasca exercitiile cardio in tratamentul diabetului?

Nu, yoga este mai degraba o terapie complementara ce vine in sprijinul exercitiilor cardio facute cu regularitate. Studiile realizate pana in prezent nu au reusit sa demonstreze ca exista o legatura puternica intre yoga si nivelul glicemiei.

In schimb, toate cercetarile indica dovezi concrete ca exercitiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos in ritm alert, alergarea, inotul sau antrenamentul de rezistenta, au un rol major in controlul diabetului. Cu toate acestea, yoga nu trebuie privita ca o practica inutila. Din contra, ea ajuta la imbunatatirea posturii, a echilibrului, este o buna metoda de relaxare si de intarire a musculaturii in acelasi timp.

Desi yoga este o forma de miscare blanda, este indicat sa ceri opinia medicului inainte, deoarece unele pozitii pot fi periculoase, mai ales daca suferi de complicatii ale diabetului, cum ar fi neuropatia, retinopatia, ulcerul de gamba sau hipertensiunea. De asemenea, este necesara prudenta in practicarea yoga daca prezinti probleme la nivel muscular sau osos. 

Surse: webmd.com, joslin.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet
Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet