Cum se foloseste si la ce ajuta un pedometru

Obezitatea si sedentarismul sunt principalele probleme cu care se confrunta societatea moderna, insa tehnologia avansata si numeroasele cercetari care se fac in domeniu pare ca deschid ochii oamenilor in ce priveste importanta miscarii si a alimentatiei sanatoase.

Sala de sport reprezinta inca un lux pentru multe persoane, din cauza faptului ca trebuie sa plateasca un abonament lunar, sa investeasca in echipament si sa isi sacrifice din timpul liber pretios. Nu este de mirare, deci, ca majoritatea alegem sa ne indreptam atentia spre exercitiile facute acasa si miscarea in aer liber.

Mersul pe jos reprezinta unul dintre cele mai eficiente exercitii pentru arderea caloriilor si mentinerea starii de sanatate si poate fi practicat de oricine, oriunde si oricand. 

Pedometrul, un dispozitiv util in procesul de slabire 

Medicii recomanda sa mergem pe jos cel putin 30 de minute zilnic pentru a beneficia de efectele pozitive ale mersului pe jos. O alta recomandare spune ca trebuie sa atingem pragul de 10.000 de pasi zilnic, adica aproximativ 8 kilometri. Insa, cum bine sugereaza expresia „nu poti controla ceea ce nu poti masura”, a-ti numara fiecare pas inseamna sa faci un efort supraomenesc si poate fi chiar inutil, mai ales ca mersul pe jos trebuie sa fie un prilej de relaxare mai intai de toate.

Pedometrul, in schimb, este un instrument extrem de util in masurarea pasilor pe care ii faci. Acest dispozitiv  electronic poate fi purtat la curea si are rolul de a masura efectiv pasii pe care ii faci in timpul zilei, dar poate indeplini si functii mai complexe. Pedometrele mai performante iti pot indica distanta parcursa si caloriile arse, unele au incorporate functii precum ora, alarma, lanterna sau chiar radio, insa daca le alegi pe acestea e bine sa stii ca bacteria va avea o durata mai scurta de viata.

Un lucru este sigur insa: odata ce vei incepe sa porti un pedometru nu te vei mai lipsi de el. Acest instrument este extrem de motivational pentru ca, desi multi dintre noi avem impresia ca mergem foarte mult pe jos, ecranul pedometrului vine si ne trezeste la realitate cu cifre dezamagitoare, dar ne si ambitioneaza sa facem mai multa miscare. 

Acest lucru a fost chiar demonstrat stiintific de catre cercetatorii americani de la Universitatea Stanford, care au descoperit ca persoanele care folosesc pedometrul sunt mult mai dornice sa faca miscare, isi stabilesc obiective si fac tot posibilul sa le indeplineasca. Iar un numar mai mare de pasi inseamna mai multa miscare, mai multe calorii arse, un procent mai mic de grasime corporala si tensiune arteriala in limitele normale, deci un risc mai scazut de probleme cardiovasculare, obezitate, diabet si alte boli care afecteaza calitatea vietii.

Daca suferi deja de diabet, trebuie sa stii ca mersul pe jos in ritm alert poate duce la o scadere a glicemiei. Asadar, ia cu tine o gustare cu zahar cand pornesti la drum pentru a evita hipoglicemia. Specialistii recomanda ca la fiecare 35 de minute de miscare sa iei o gustare ce contine 15 grame de carbohidrati pentru a echilibra nivelul zaharului din sange. 

Cum se foloseste pedometrul

Pentru ca pedometrul sa inregistreze pasii facuti intr-o zi, este nevoie ca mai intai de toate sa setezi lungimea pasului in mers moderat. De exemplu, daca parcurgi 5 metri in 5 pasi, inseamna ca lungimea pasului tau este de un metru si aceasta este valoarea pe care trebuie sa o introduci in pedometru. 

Unele pedometre detin si caracteristici speciale pentru functia de alergat sau jogging, caz in care lungimea pasului va fi mai mare. Aceasta valoare trebuie masurata in alergare. Nu uita ca pedomentrul iti contorizeaza activitatea pe baza setarilor initiale.

De asemenea, exista si pedometre multifunctionale care iti arata numarul de calorii arse in functie de distanta parcursa. Pentru asta este nevoie sa introduci greutatea pe care o ai in pedometru, deoarece este un element important in calculul caloriilor arse. Astfel, la finalul zilei, pedometrul va afisa rezultatul kilometrilor parcursi in ziua respectiva, numarul pasilor si caloriile consumate. 

Pedometrul este echipat, de regula, cu o clema care se prinde de curea, dar exista si modele prevazute cu snur care se pot agata de gat, geanta, buzunar etc. 

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi un pedometru este capacitatea de memorare a dispozitivului. Astfel poti vedea evolutia ta pe o durata determinata de timp si vei sti mai bine cum sa iti controlezi regimul alimentar in functie de distanta parcursa si caloriile arse. 

Surse: joslin.org/, med.stanford.edu

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet
Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet