Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange

Diabetul si sportul merg mana-n mana, cel putin cand vine vorba de controlul acestei afectiuni. Exercitiile te pot ajuta sa-ti imbunatatesti nivelul de zahar din sange, sa scazi riscul de boli de inima si infarct si, in general, iti imbunatateste starea de bine.

Dar sportul si diabetul pot, de asemenea, sa-ti cauzeze… provocari. Aminteste-ti sa iti monitorizezi nivelul de zahar din sange inainte, in timpul si dupa terminarea exercitiilor fizice, ca sa previi potentialele pericole ale fluctuatiilor nivelului de glicemie.

Verifica-ti glicemia inainte de a face sport

Inainte sa te arunci intr-un program intens de fitness, obtine acordul medicului tau – mai ales in cazul in care nu ai facut miscare de mult timp. Discuta cu acesta despre activitatile care iti sunt recomandate, cat si despre impactul pe care miscarea il poate avea asupra glicemiei tale pe masura ce devii mai activ. 

Pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatatea ta, expertii recomanda cel putin 150 de minute de sport pe saptamana, care sa includa si activitati mai intense, precum:

Mersul alert

Inotul

Ciclismul

Daca iei insulina sau medicamente care pot cauza scaderea glicemiei (hipoglicemie), testeaza-ti nivelul acesteia cu 30 de minute inainte de inceperea miscarii fizice si o data la 30 de minute in timpul acesteia. Acest obicei te va ajuta sa constati daca nivelul glicemiei tale este in siguranta, sa stii modul in care glicemia raspunde la tipurile de activitati fizice pe care le faci si sa vezi beneficiile aduse de miscare.

Observand rezultatele acestor masuratori si intelegand astfel cum corpul tau reactioneaza la diferite activitati fizice vei putea sa previi variantiile de glicemie ce pot aparea ca urmare a practicarii sportului. 

Ia in considerare aceste sfaturi generale legate de nivelul corect al glicemiei tale – masurate in miligrame/decilitrii (mg/dL) sau milimoli/litru (mmol/L).

- Mai scazuta de 100 mg/dL (5.6 mmol/L). Glicemia ta s-ar putea sa fie prea joasa pentru a face sport in conditii de siguranta. Mananca o gustare din carbohidrati, cum ar fi fructele sau biscuitii, inainte de inceperea antrenamentului.

- Intre 100 mg/dL – 250 mg/dL (5.6 – 13.9 mmol/L). Poti sa te antrenezi linistit. Pentru majoritatea persoanelor, acesta este un nivel optim inainte de inceperea antrenamentului.

- 250 mg/dL (13.9 mmol/L) sau mai mare. Acestea sunt valori destul de mari. Inainte de a face sport ar trebui sa iti faci niste analize de urina sau sange, ca sa vezi daca nu cumva exista urme de cetone. Realizarea miscarii fizice atunci cand ai cetone in organism poate duce la cetoacidoza, o complicatie serioasa a diabetului.

- 300 mg/dL (16.7 mmol/L) sau mai mare. Nivelul glicemiei s-ar putea sa fie prea mare pentru a face sport, deoarece aceste valori crescute pot mari si riscul de deshidratare si cetoacidoza. Amana antrenamentul pana cand nivelul glicemiei scade catre normal.

Monitorizeaza-ti glicemia in timpul antrenamentului

In timpul exercitiilor fizice, scaderea glicemiei poate sa fie un motiv de ingrijorare. Daca planuiesti sa faci un antrenament indelungat, verifica nivelul glicemiei o data la 30 de minute – mai ales atunci cand incerci exercitii noi sau maresti intensitatea celor obisnuite.

Acest lucru ar putea sa fie dificil daca participi la activitati in aer liber. Cu toate acestea, precautia este necesara pana cand inveti cum raspunde organsimul tau la schimbarile obiceiurilor tale de antrenament.

Hipoglicemia si activitatea fizica

Fiecare persoana care sufera de diabet ar trebui sa fie pregatita sa trateze hipoglicemia, dar pacientii care sufera de diabetul de tip 1 sunt expusi la cel mai mare risc, in timp ce persoanele care sufera de diabet de tip 2 risca mai putin sa se confrunte cu hipoglicemia in timpul sau dupa terminarea exercitiilor fizice.

Opreste-te din antrenament daca:

Nivelul glicemiei tale scade la 70 mg/dL (3.0 mmol/L) sau mai jos.

Te simti slabit, confuz, sau tremuri.

Mananca sau bea ceva care sa te ajute sa-ti cresti nivelul glicemiei, cum ar fi:

3 – 4 tablete de glucoza

120 ml de suc de fructe

120 ml de suc carbogazos nedietetic

5 – 6 bomboane tip dropsuri

Verifica-ti nivelul glicemiei din nou dupa 15 minute. Daca este in continuare prea scazut, mai mananca ceva si testeaza-te din nou dupa un sfert de ora. Repeta acest obicei de cate ori este nevoie, pana cand glicemia ta ajunge la cel putin 70mg/dL.

Verifica-ti din nou nivelul glicemiei dupa antrenament

Imediat dupa terminarea antrenamentului trebuie sa verifici nivelul glicemiei si sa repeti acest lucru de cateva ori in urmatoarele doua, trei ore. Activitatea fizica consuma rezervele de zahar din muschii si ficatul tau, iar pe masura ce organismul tau reconstruieste aceste rezerve, se foloseste de zaharul tau din sange. Cu cat antrenamentul a fost mai intens, cu atat mai tare va fi glicemia ta afectata. Scaderea glicemiei poate sa apara chiar si la cateva ore dupa terminarea activitatii fizice.

Sportul este un element extrem de benefic pentru sanatatea ta, dar tine mine ca testarea glicemiei inainte, in timpul si dupa antrenament este la fel de importanta ca si antrenamentul in sine!


Surse: mayoclinic.org, diabetes.org. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?
Depaseste barierele care te opresc sa faci sport!