Cum poti amana evolutia prediabetului in diabet de tip 2 cu ajutorul sportului

Prediabetul reprezinta o afectiune lipsita, de cele mai multe ori, de simptome, dar care poate evolua rapid in diabet de tip 2 daca nu sunt luate din timp masuri. Aceste masuri prevad in principal modificarea regimului alimentar si eliminarea sedentarismului. 

Surplusul ponderal este un factor de risc extrem de important in instalarea diabetului de tip 2, asadar este indicat sa scapi de kilogramele in plus pentru a preveni aceasta boala. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa fii in primul rand activ. Mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicleta, inotul, gradinaritul si chiar aspiratul sunt activitati care ard calorii si ajuta la pierderea kilogramelor. 

Cat sport trebuie sa faci zilnic

Specialistii spun ca programul de exercitii fizice trebuie sa includa fie miscare de intensitate moderata (mers in ritm alert, ciclism, dans – 30 de minute pe zi, cel putin 5 zile din 7), fie de intensitate crescuta (alergare, schi, inot, volei – 25 de minute pe zi, cel putin 3 zile din 7).

Teste necesare inainte de a te apuca de sport

Inainte de a incepe un program de exercitii, este bine sa vorbesti cu medicul tau, care iti poate spune cu exactitate ce tip de activitate ti se potriveste pentru a-ti atinge obiectivele. E posibil ca medicul sa solicite unele analize medicale si sa fii supus unui test de efort pe banda de alergat.

Acest test presupune sa mergi pe o banda de alergat, urmand un anumit protocol, care consta in cresterea gradata a vitezei si inclinatia benzii. Testul se opreste atunci cand se constata dureri in piept, dificultati in respiratie, ameteli si modificari semnificative ale electrocardiogramei pentru afectiuni coronariene. De asemenea, testul se opreste si daca nu mai poti rezista la cresterea efortului, in ciuda lipsei simptomelor si a modificarilor electrocardiogramei.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca trebuie sa iti alegi o activitate care sa iti faca placere si pe care o poti include fara probleme in rutina zilnica. Doar asa vei reusi sa perseverezi si nu vei renunta la scopul ce ti l-ai propus.

Masuri de luat cand faci sport

Iata cateva recomandari de care ar trebui sa tii cont: 

• Hidrateaza-te cu apa inainte, in timpul si dupa ce faci efort fizic, mai ales daca temperatura ambientala este ridicata iar exercitiile sunt intense. Poti opta si pentru bauturile speciale pentru sportivi, fara adaos de zahar, pentru a inlocui electrolitii pierduti prin procesul de transpiratie.

• Nu face sport daca te simti rau, ai anumite rani sau sunt temperaturi caniculare ori, din contra, este foarte frig.

• Alege sa faci miscare in timpul zilei, pe lumina, intr-un parc sau pe o strada fara denivelari, unde nu exista riscul de accidentare.

• Poarta incaltaminte adecvata, care nu te strange si care prezinta spatii de aerisire, si sosete din bumbac sau poliester, materiale care previn umezeala si impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul degetelor de la picioare.


Surse: webmd.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange
De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?