Cum slabesti si tii un regim alimentar sanatos in diabet?

In multe cazuri, eliminarea kilogramelor in plus poate stabiliza glicemia si inlatura nevoia de medicamente in diabet, insa pentru a reusi acest lucru este nevoie de multa vointa si respectarea unor reguli clare de nutritie. 

Iata in ce constau aceste reguli.

Pregateste-te psihic pentru procesul de slabire

Slabirea este asemanatoare unui maraton: dai tot ce ai mai bun pentru a ajunge la rezultatul dorit. Daca nu esti pregatit sa urmezi regulile si schimbarile din viata ta, e foarte probabil sa ai parte de un esec. Pentru a-ti gasi motivatia, specialistii recomanda sa-ti pui intrebarea „Unde te vor duce actualele obiceiuri alimentare in urmatorii 5 ani: la complicatii ale diabetului sau la o stare de sanatate perfecta?”. Deciziile pe care le iei acum iti pot contura viitorul, deci cantareste bine situatia si alege in consecinta. 

Incepe treptat

Nu se asteapta nimeni ca zi de zi sa stai cu orele la sala de forta si sa tragi de tine astfel incat intr-o saptamana sa dai jos kilogramele acumulate in ani de zile. Si nici macar nu este viabil pe termen lung un astfel de comportament, pentru ca te vei epuiza rapid si vei avea tendinta sa renunti. Cel mai intelept este sa incepi treptat acest proces de slabire. 15 minute de exercitii fizice practicate zilnic si renuntarea la dulciuri hipercalorice sunt primii pasi pe care ii poti face in atingerea scopului propus. 

Tine evidenta alimentelor si bauturilor consumate

Pentru a-ti da seama care sunt greselile de alimentatie care au dus la acumularea kilogramelor, tine un jurnal pentru cel putin o saptamana, in care sa notezi tot ceea ce mananci si bei. Ai putea fi surprins sa vezi ca mananci mai mult decat ar trebui sau ca sari frecvent peste mese pricnipale, cum este micul dejun de exemplu. Exista si numeroase aplicatii care te pot ajuta in acest demers. 

Nu omite mesele principale

Poate ca ti se pare normal sa sari peste micul dejun si sa mananci doar la pranz si seara tarziu, insa acest lucru nu ramane fara consecinte: lipsa de energie si dificultati de concentrare. Mai mult decat atat, senzatia de foame va persista pe tot parcursul zilei, astfel incat seara organismul iti cere cantitati mai mari de mancare ingreunand digestia si favorizand acumularea kilogramelor. Omiterea meselor este extrem de periculoasa mai ales daca ai fost diagnosticat cu diabet, pentru ca si glicemia poate fi influentata de acest aspect.

Saritul meselor principale duce la scaderea nivelului de zahar din sange si la lipsa de eficienta a medicamentelor. Medicii recomanda sa nu sari niciodata peste micul dejun (link articol idei rapide si sanatoase de mic dejun in diabet) si sa iti echilibrezi mesele in asa fel incat glicemia sa nu aiba de suferit. 

Tine sub control emotiile

Multe persoane au tendinta sa manance mai mult atunci cand sunt triste sau stresate. Stresul este un factor major care duce la supraalimentatie, aspect care dezechilibreaza nivelul zaharului din sange. Daca intampini astfel de probleme, solicita ajutorul unui specialist pentru a te invata cum sa faci fata stresului fara a te refugia in mancare.

Impartaseste persoanelor apropiate telul pe care ti l-ai propus

Sprijinul familiei, al prietenilor si al medicilor poate face cu adevarat diferenta dintre succes si esec atunci cand vine vorba despre regimul alimentar. Nu te feri sa le spui celor din jur care sunt dorintele tale si drumul pe care il ai de parcurs, pentru ca acestia te pot ajuta cu sfaturi si sprijin moral. 

Fii activ

Alimentatia joaca un rol esential in mentinerea greutatii corporale, insa si miscarea este importanta. Exercitiile cardio si antrenamentul de forta pot creste masa musculara, lucru care ajuta la prevenirea rezistentei la insulina. Musculatura joaca un rol major in stocarea si utilizarea glucozei din sange, asadar este important sa faci exercitii fizice care intaresc muschii, cel putin de doua ori pe saptamana, si sa fii activ pe intreaga durata a zilei. Evita cu orice pret sedentarismul, este un factor de risc important in aparitia a numeroase boli. 

Nu renunta la carbohidrati

Chiar daca ai diabet, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti de tot la carbohidrati, ci ca trebuie sa ai mai mare grija la calitate si cantitate. Altfel spus, renunta la fainoasele nesanatoase (paine si paste din faina alba), dulciuri si snacksuri si alege fructe, legume si cereale integrale (orez brun, paine si paste din faina integrala, quinoa). Nu uita nici de marimea portiilor – o portie potrivita este cea de marimea unui pumn strans. 

Nu bate in retragere daca gresesti

Cu siguranta vor exista zile mai proaste in care vei „pacatui” cu un aliment nesanatos, insa asta nu trebuie sa te dezamageasca intr-atat incat sa renunti la tot ceea ce ai realizat. Continua sa lupti pentru a ajunge la scopul dorit!


Surse: webmd.com, sharecare.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum să reduci considerabil consumul de zahăr fără să simți că faci eforturi supraomenești
Tot ce trebuie să știi despre consumul şi tipurile de zahăr
Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Idei de gustari sanatoase