Bauturi alcoolice permise sau interzise - ce si cat poti sa bei daca ai diabet

Majoritatea persoanelor cu diabet pot consuma alcool, insa trebuie respectata o regula de baza, si anume moderatia – un pahar pentru femei si cel mult doua in cazul barbatilor. Bauturile alcoolice au un mare impact asupra nivelului zaharului din sange, asadar trebuie acordata o mare atentie felului in care reactioneaza organismul.  

Cocktailurile sau bauturile alcoolice care contin zaharuri pot creste brusc glicemia, in timp ce consumul de alcool pe stomacul gol poate duce la o scadere drastica a zaharului din sange. 

Afla mai jos care sunt bauturile pe care le poti consuma si cantitatile recomandate.

• Bere - o bere normala de 330 ml contine aproximativ 15 g de carbohidrati, in timp ce o bere light, cu 1-2% alcool, contine doar intre 3-6 g de carbohidrati. Alege, deci, sortimente de bere cu mai putin alcool, deoarece astfel vei consuma mai putine calorii si glucide, si nu consuma mai mult de doua pahare de bere pe zi. Atentie  la berile cu arome din fructe (lamaie, grepfruit, coacaze) deoarece unele din acestea contin mult mai multi carbohidrati decat berea normala (avand fructoza sau dextroza).

• Vinul – este indicat in regimul persoanelor cu diabet pentru ca poate ajuta la o mai buna utilizare a insulinei si poate chiar sa intarzie aparitia diabetului de tip 2, conform unor studii. De asemenea, consumul moderat de vin, fie ca vorbim de vin rosu, alb sau roze, protejeaza vasele de sange si previne aparitia bolilor de inima. Tine cont ca un pahar de 150 ml de vin contine in jur de 120 de calorii. Medicii spun ca este foarte important consumul a 10-15 grame de carbohidrati pentru fiecare portie de alcool, pentru ca glicemia sa nu scada. 

• Sangria – este o bautura alcoolica originara din Spania, facuta in principal din vin rosu, fructe, miere sau indulcitor si foarte putin coniac sau brandy. Nu este indicat consumul de sangria daca suferi de diabet deoarece aceasta bautura contine la fel de mult zahar precum sucurile carbogazoase indulcite. Asadar, evita sortimentele de bauturi alcoolice dulci si consuma mai bine un pahar cu vin sec alb sau rosu. 

• Lichiorul – pentru a evita oscilatiile glicemiei, se recomanda a fi consumat in cantitati mici si amestecat cu alte bauturi fara calorii, cum este apa plata sau minerala. Un pahar de 30 ml de lichior contine aceeasi cantitate de alcool ca 150 ml de vin si, cu toate ca lichiorul nu contine de regula carbohidrati, aceasta bautura devine periculoasa atunci cand este combinata cu sucuri sau bauturi energizante care cresc exponential glicemia.

• Margarita, mojito – sunt periculoase daca sunt mixate cu bauturi carbogazoase sau sucuri de fructe indulcite. Pentru a preveni cresterea glicemiei, se recomanda folosirea indulcitorilor naturali (stevia, siropul de agave) si consumul moderat, de maximum un pahar din astfel de bauturi alcoolice.

• Bloody Mary – este un cocktail complex facut din vodca, suc de rosii, diverse sosuri, sare, piper, suc de lamaie si diverse alte legume si verdeturi, in functie de gusturi. Aceasta bautura nu este recomandata persoanelor cu diabet pentru ca vodca afecteaza nivelul glicemiei. Daca iti este totusi pofta, poti consuma Bloody Mary in varianta fara alcool si cu suc de rosii cu continut redus de sare pentru a evita problemele cu glicemia.

Alcoolul deshidrateaza, prin urmare este esential sa consumi apa dupa fiecare pahar de alcool. 

De asemenea, fii atent daca urmezi tratament cu insulina pentru ca alcoolul poate duce la o scadere a glicemiei. Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre consumul de alcool in diabet 

Nu consuma niciodata bauturi alcoolice pe stomacul gol; alimentele ajuta la procesarea eficienta a alcoolului. Si nu uita sa iti verifici periodic glicemia!

Reguli pentru consumul de alcool in cazul persoanei cu diabet

Consumul de alcool trebuie limitat pentru a evita problemele de sanatate, cu atat mai mult daca suferi de diabet. Mai intai de toate, este indicat sa te consulti cu medicul tau specialist in privinta consumului de alcool, deoarece acesta este cel mai in masura sa iti ofere sfaturi. 

Iata cateva recomandari in ce priveste consumul de alcool in diabet:

- Femeile pot consuma cel mult o bautura alcoolica pe zi, adica 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 30-45 ml de tarie (vodca, whiskey, gin etc.);

- Barbatii pot consuma cel mult 2 bauturi alcoolice pe zi, adica dublul cantitatii recomandate femeilor;

- Daca consumi alcool de cateva ori pe saptamana, spune-i medicului acest lucru pentru a-ti putea ajusta doza de medicamente antidiabetice;

- Consuma alcool doar daca esti sigur ca glicemia este in limitele normale si nu omite mesele principale, nici gustarile dintre mese;

- Verifica-ti glicemia inainte sa consumi alcool;

- Bea incet si asigura-te ca la fiecare pahar cu alcool consumi un pahar cu apa sau alta bautura fara calorii pentru a-ti potoli setea;

- Consuma sprit in loc de vin;

- Amesteca bautura alcoolica cu bauturi fara calorii, cum ar fi sucurile dietetice, apa tonica sau, de ce nu, chiar cu apa;

- Asigura-te ca atunci cand consumi alcool sa mananci si o mica gustare pe langa, cum ar fi popcornul, covrigeii, chipsurile, legumele proaspete.

Nu uita ca si alcoolul contine calorii, care sunt la fel de importante precum cele din alimentele solide, aproape la fel de multe calorii per gram ca si grasimea. Daca scopul tau e sa scapi de cateva kilograme, ai grija sa limitezi consumul de alcool. Tine cont ca o bere de 350 de ml contine aproximativ 90 de calorii! 

Unele medicamente, inclusiv din categoria medicamentelor antidiabetice, presupun eliminarea sau limitarea consumului de alcool. Daca suferi de pancreatita, ai un nivel crescut al trigliceridelor, probleme gastrice, neuropatie diabetica, boala cronica de rinichi sau alte tipuri de boli de inima, este indicat sa eviti de tot consumul de alcool.


Surse: webmd.com, sharecare.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum să reduci considerabil consumul de zahăr fără să simți că faci eforturi supraomenești
Tot ce trebuie să știi despre consumul şi tipurile de zahăr
Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Idei de gustari sanatoase