Beneficiile fructelor si regulile unui consum sanatos in diabet

Fructele sunt adevarate minuni ale naturii pentru frumusete si sanatate. Aromele de tot felul, gustul care ne aduce aminte de copilarie si usurinta cu care le putem accesa, toate acestea fac din fructe preferatele multor persoane care isi doresc sa traiasca sanatos.


Care sunt beneficiile fructelor?

Fructele nu sunt doar frumoase si apetisante, au si o multime de beneficii pentru sanatate. In primul rand, abunda in vitamine si minerale, nutrienti de baza pentru functionarea organismului uman. In al doilea rand, contin fibre, elemente solubile sau insolubile, care favorizeaza tranzitul intestinal si usureaza digestia. 

In plus, fibrele absorb toxinele si daca ni le asiguram din legume, fructe si cereale, avem o piele mai frumoasa si un organism mai sanatos. 

Iata pe scurt rolul fibrelor alimentare:

• Incetinesc absorbtia carbohidratilor

• Stimuleaza mestecatul si secretia de saliva

• Dau o senzatie de satietate

• Stimuleaza motilitatea intestinala si fluxul sanguin intestinal

• Creeaza o baza favorabila pentru dezvoltarea florei intestinale necesare

• Absorb substantele nocive din intestine si excesul de colesterol

Necesarul zilnic de fibre de de 20-30 de grame. Insa fructele au si carbohidrati, zaharuri naturale, de aceea trebuie sa le consumi cu masura.

Care sunt fructele pe care nu trebuie sa le ratezi?

Sfatul nutritionistilor este sa consumi fructe de sezon, locale, adica mere, pere, caise, piersici, struguri, cirese, capsuni, pepeni, gutui, prune, fructe de padure. 

In afara sezonului, opteaza pentru grepfrut, portocale, mandarine, banane, pomelo, ananas, mango, papaya, kiwi, smochine, avocado. Poti consuma si fructe uscate, insa atentie maxima la cantitati pentru ca au o concentratie mare de fructoza intr-un volum mic. Poti consuma si fructe congelate sau din conserva, insa evita-le pe cele cu zahar.

Desi contin zaharuri naturale, fructele trebuie consumate cu masura. 

Un fruct sau jumatate de cana de fructe congelate pot avea pana la 15 grame de carbohidrati. La fel contin si doua linguri de fructe uscate, precum stafidele sau smochinele.

Proportiile ideale din farfurie

Ideal ar fi sa te rezumi la un fruct sau o ceasca de salata de fructe ca desert sau ca gustare, fiind atent la cantitatea de carbohidrati.

Majoritatea fructelor au un indice glicemic mic: chiar daca au fructoza, fibrele fac ca aceasta sa nu duca la cresterea exploziva a glicemiei ca in cazul sucurilor proaspete. Pepenele galben si ananasul au un indice glicemic mediu, la fel si unele fructele uscate precum stafidele sau curmalele. Citeste aici ce trebuie sa stii despre indicele glicemic.


Descarca de aici tabelul cu indicele glicemic al alimentelor comune.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce trebuie sa stii despre grasimi
De ce e bine sa consumi proteine
Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Hidratarea corecta a organismului cand ai diabet