Ce inseamna „o portie” in meniul pentru diabetici?

Dimensiunile portiilor alimentare sunt, in general, la fel de variabile ca si oamenii: mari, mici, in functie de farfurii, de diete, chiar si de... restaurant. Dar in diabetul zaharat ceea ce numim „o portie” nu inseamna nici pe departe o portie de mancare. Cand iti concepi mesele va trebui sa faci un pic de matematica.

Poate iti inchipui ca, daca iti pui in farfurie o cana de orez fiert, aceasta inseamna ca ai in fata o portie de mancare. Vei fi surpins sa afli ca o cana de orez fiert reprezinta de fapt trei portii, nu una. Cum asa?
Raspunsul e urmatorul: din punct de vedere nutritional, portiile sunt mult mai mici decat ne inchipuim in mod obisnuit si de regula se raporteaza la continutul de carbohidrati per gramaj.

Confuzia apare din cauza ca, de-a lungul timpului, ne-am obisnuit sa consideram „o portie” ca pe ceva sinonim cu „o farfurie”, indiferent cat de mica sau mare este acea fafurie. 

Pentru a-ti concepe meniul atunci cand ai diabet zaharat, indiferent de tipul acestuia, va trebui sa inveti cat de mult dintr-un produs alimentar reprezinta “o portie”, respectiv cat de multe grame de glucide (carbohidrati) contine aceasta. Adesea cantitatile difera chiar si intre doua alimente care tie iti pot parea similare sau in functie de cum este prelucrat alimentul respectiv (il consumi crud, fiert, prajit, la aburi etc.) in continuare, ai o serie de explicatii, dar daca simti nevoia de mai multe lamuriri nu ezita sa ceri ajutorul specialistului tau, medic sau dietetician specializat in diabet.

Principii nutritive in alimentatie

Principalele substante nutritive introduse in organism prin alimente sunt de mai multe feluri:

• Glucide sau carbohidrati: 1 g glucide = 4 kcal. Glucidele au rol energetic, adica sunt transformate in energie de catre organism. Ele au efect direct asupra zaharului din sange.

• Proteine: 1 g proteine are tot 4 kcal. Proteine au rol structural, respectiv contribuie la formarea masei musculare.

• Lipide sau grasimi. Grasimile au 9 kcal per 1 g si au tot rol energetic. Ele nu cresc nivelul zaharului din sange, dar grasimile nocive (colesterol LDL) sunt periculoase pentru artere si cresc riscul bolilor de inima. Fara grasimi insa nu am putea trai, iata de ce grasimile bune (HDL) sunt necesare pentru alimentatie. 

• Vitamine: sunt esentiale pentru viata. Vitaminele A, B, C, D si E sustin functiile organelor si structurilor fiziologice. 

• Saruri minerale: calciu, fosofor, sodium, clor, potasiu, fosfor, magneziu, clor, iod, cupru, fier, fluor.

• Apa: indispensabila tuturor proceselor din organism.

Ceea ce conteaza in mod special pentru tine este sa controlezi aportul de glucide si in al doilea rand pe cel de grasimi. Daca suferi de diabet insulino-dependent, calculul portiilor de glucide va fi foarte strict si va trebui distribuit in doze mai mici pe parcursul intregii zile. Majoritatea alimentelor, chiar si legumele, contin glucide.

Cate glucide trebuie consumate zilnic?

In functie de greutatea ta, de varsta si de obiectivele tale personale, medicul sau nutritionistul iti va recomanda un anumit consum de carbohidrati pe zi. In caietul de autocontrol pe care il vei primi de la medic (sau pe care ti-l vei face tu) exista un tabel cu repartitia glucidelor pe care ai voie sa le mananci.
De cantitatea de glucide mancate la fiecare masa va depinde insulina pe care ti-o injectezi inaintea mesei sau gustarii respective. Iar pentru fiecare 10 g glucide e nevoie sa iti injectezi 1 unitate insulina regular (deci, daca mananci doua mere mici, trebuie sa iti injectezi 2 unitati de insulina).

Dieteticianul tau va completa in tabel gramele de glucide corespunzatoare fiecarei mese sau gustari. Strategia de tratament a diabetului zaharat se bazeaza pe consumul unor cantitati constante de glucide, iar acest lucru este necesar pentru mentinerea unor valori glicemice bune. 

Planul tau zilnic recomandat de medic va cuprinde portiile de alimente permise. Unii oameni prefera sa socoteasca glucidele in functie de suta de grame de aliment, in timp ce altii prefera sa aprecieze 15 g carbohidrati ca pe „o portie” (de regula, se consuma 2-5 portii de carbohidrati la masa si 1-2 portii la gustari). Nu exista o metoda corecta, orice metoda de planificare a mesei depinde de fiecare. 

De exemplu, vei putea manca 3 portii de fructe pe zi, pe care le imparti astfel: 1 mar mic sau 1/2 de pahar de suc de portocale dimineata si o banana la gustarea de la amiaza.

Metoda de calcul a glucidelor

Poti transforma kcal in grame din fiecare nutrient, stiind ca, prin ardere, 1 g glucide si de proteine elibereaza 4 kcal, iar 1 g lipide, 9 kcal. De exemplu:

770 kcal : 4 = 192 g glucide (rotunjit 190 g)

420 kcal : 9 = 47 g lipide (rotunjit 50 g)

O portie de fructe :

1/2 banana

1 mar mic sau 1 para mica

1/2 pahar de suc de portocale

O portie de legume:

1 cana de legume cu frunze crude

1/2 cana de alte legume fierte, crude (tocat), sau conserve

Suc de legume 1/2 ceasca

O portie de paine, cereale, orez, legume cu amidon sau paste:

1 felie de paine

1/2 chifla 

1 tortilla de 40 cm diametru

4-6 biscuiti

2 turte de orez

25 g cereale de mic dejun

1/2 cana cereale fierte, paste sau bulgur

1/3 cana de orez fiert

1 cartof mic sau 1/2 cartof mare

1/2 cana cartofi sau cartofi dulci 

1/2 cana boabe de porumb sau alte legume cu amidon, cum ar fi mazare sau fasole 

O portie de oleaginoase, carne de pasare sau de vita, peste, oua, fasole uscata, branza:

50-75 g carne slaba de vita, vitel, porc, miel, pui, curcan, peste 

1/2 cana de fasole uscata, fiarta

1/4 cana tofu

1 ou (sau o portie egala de substitut de ou)

2 linguri de unt de arahide

50-60 g branza topita

1/2 cana scazut de grasimi branza de vaci

1/2 cana ton din conserva (in suc propriu, nu in ulei)

O portie de lactate:

1 cana lapte degresat

1 cana iaurt cu cintinut scazut de grasimi (neindulcit, sau indulcit cu aspartam sau alti indulcitori artificiali)

50-75 g branza ori cascaval cu continut scazut de grasimi (cum ar fi cascaval ementaler, branza cheddar, parmezan, mozzarella etc.)


Vezi mai multe alimente si tabele in articolul Cum calculezi carbohidratii in regimul alimentar pentru diabet.


Surse: materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, webmd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Intocmirea planului de alimentatie in diabet prin calculul carbohidratilor
Ce inseamna un plan alimentar in diabet
Vegetarian cu diabet: cum iti planifici mesele?
Carbohidrati, indice glicemic si incarcatura glicemica. Cei trei parametri ai planificarii meselor in diabet