Piciorul diabetic: cum il recunosti si cum se previne?

Diabetul zaharat, indiferent de tipul lui, vine cu riscul unor complicatii care iti pot pune in pericol o serie de organe si functii ale organismului. Una dintre cele mai amenintatoare complicatii este cea la nivelul picioarelor. Picioarele pot dezvolta o serie de afectiuni, unele chiar periculoase.  

Chiar si problemele obisnuite pentru persoanele sanatoase, precum bataturile, calcaiele crapate, calusurile sau taieturile se pot inrautati si pot conduce la complicatii grave. Aceasta deoarece lipsa sensibilitatii in picioare face ca aceste probleme minore sa fie, adesea, observate prea tarziu. Infectia si cangrenarea unor astfel de rani are consecinte grave, ajungand pana la amputarea unei parti a piciorului. 

Neuropatia diabetica si picioarele tale

Leziunile nervilor din picioare duc la o afectiune distincta, numita neuropatie. Alterarea acestor nervi, cei mai lungi din organism, poate provoca in picioare furnicaturi, dureri (senzatii de de arsura sau intepaturi) sau stari de slabiciune in mers. Pierderea senzatiilor de la nivelul membrelor posterioare poate conduce la rani pe care sa nu le simti in timp util. De asemenea, leziunile nervilor pot reduce capacitatea de a simti temperaturile prea calde sau prea reci, expunandu-te la degeraturi sau opariri. 

O ingrijire corecta a picioarelor, la fel ca si purtarea unor pantofi potriviti sunt primele masuri pe care trebuie sa le iei daca suferi de diabet. In plus, studiaza-ti zilnic picioarele in cautarea leziunilor care ar putea sa apara fara sa iti dai seama. 

Modificari de aspect ale pielii

Diabetul zaharat poate duce la modificari de aspect pe pielea piciorului. Pielea de la nivelul gambelor sau coapselor poate fi uscata, exfoliata, cu crapaturi.
Ce se intampla? Nervii de la nivelul picioarelor controleaza si hidratarea pielii, iar alterarea functiei acestora determina uscarea pielii. O lotiune hidratanta sau un ulei de corp folosit dupa baie te pot ajuta cu aceasta problema, cu conditia sa nu te dai si intre degetele de la picioare, pentru ca poti favoriza aparitia infectiilor fungice.  

Calusuri

Calusurile se formeaza mai usor si cresc mai repede la persoanele cu diabet zaharat. Calusul plantar este o portiune ingrosata a pielii, care devine dura si se poate crapa. Apare ca urmare a unor forte de frecare de intensitate medie, ce actioneaza repetitiv si pe o perioada lunga de timp. Daca ai calusuri la picioare, aceasta poate insemna ca ai nevoie de pantofi terapeutici cu insertii moi.

Calusurile se pot crapa si se transforma in ulceratii (rani deschise). Nu incerca niciodata sa tai calusurile sau bataturile: te poti infecta foarte usor. De asemenea, nu incerca sa scoti calusurile si bataturile cu agenti chimici, sunt produse care pot arde pielea. Doar un medic specializat ti le poate opera.

Poti mentine calusurile intr-o zona de grosime normala, folosind o piatra ponce in fiecare zi. Cel mai bine foloseste piatra ponce pe pielea umeda si utilizeaza apoi o lotiune hidratanta.

Rani si ulceratii

Ranile produse prin zgariere apar cel mai frecvent pe proeminenta osoasa rotunda din lateralul labei piciorului sau pe partea de jos a degetului mare. Ulceratiile de pe partile laterale ale piciorului sunt, de obicei, cauzate de pantofii cu marginea prea dura. Nu uita, chiar daca unele rani nu dor, fiecare ulceratie ar trebui sa fie vazuta de catre medic imediat. Neglijarea poate duce la infectii, iar de acolo chiar la pierderea piciorului.

Medicul poate cere o radiografie cu raze X a piciorului, pentru a se asigura ca osul nu este infectat. Tot un medic poate curata orice tesut infectat, dar este posibil sa fie nevoie sa mergi la spital pentru acest lucru. Cel mai probabil, ti se vor da si antibiotice.

Daca ulceratia nu se vindeca, iar circulatia sanguina la nivelul piciorului este slaba, poate fi necesara chirurgie vasculara. Nu uita, un nivelul ridicat de glucoza in sange ingreuneaza lupta impotriva infectiilor, asa ca principala ta sarcina este sa tii glicemia sub control.

Dupa vindecarea unei rani, acorda mai multa atentie piciorului. Coaja sau tesutul cicatrizat se poate rupe cu usurinta. Poate fi necesar sa porti pantofi speciali pana te vindeci, pentru a proteja aceasta zona si pentru a preveni reaparitia ranii.

Circulatia proasta

Slaba circulatie sanguina nu ajuta piciorul sa lupte impotriva infectiilor si sa se vindece la fel ca la o persoana sanatoasa. Totusi poti controla unele dintre lucrurile care ingreuneaza circulatia la nivelul picioarelor. 

• Nu fuma - fumatul ingroasa arterele. 

• Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

• Fa sport – miscarea este buna la circulatia deficitara. Acesta stimuleaza fluxul de sange la nivelul picioarelor. 

• Foloseste incaltaminte comoda.

Masuri preventive generale

Ulceratiile repetate netratate pot duce la interventii chirurgicale, grefe de piele si, in unele cazuri, chiar la amputari. Cu toate acestea, poti lua numeroase masuri de prevenire a unor asemenea complicatii. Totul este sa aplici cu consecventa aceste masuri.

• Verifica-ti sensibilitatea normala a piciorului, iar daca nu simti durerea si presiunea mergi la medicul specialist. Solicita medicului sa iti evalueze periodic starea picioarelor. 

• Discuta despre ingrijirea piciorului si controlul diabetului cu medicul tau. Asigura te ca beneficiezi de o examinare aprofundata a piciorului cel putin o data pe an.

Daca esti afectat de neuropatie sau de incetinirea circulatiei periferice:

• Trebuie sa iti verifici zilnic picioarele, pentru a putea observa in timp util schimbarile de culoare, leziunile, taieturile, zgarieturile. Utilizarea unei oglinzi face mai usoara examinarea pe partea posterioara a piciorului.

• Daca ai picioarele reci, s-ar putea fii tentat sa le incalzesti. Din pacate, in cazul in care picioarele nu pot simti caldura, este posibil sa te oparesti cu apa fierbinte, sticle cu apa calda sau alte sisteme de incalzire. Cel mai bun mod de a ajuta picioarele reci este sa porti sosete incalzite.

• Poarta incaltaminte potrivita, deoarece incaltamintea stramta poate determina aparitia rapida a leziunilor. Poarta intotdeauna sosete, indiferent ca esti afara sau in interiorul casei.

• Inainte de a te incalta, verifica cu mana asperitatile si marginile incaltarilor, sau orice s-ar putea rataci in interiorul acestora (pietricele, masinute de jucarie de la copii etc.), pentru a evita ranirea piciorului.

• Niciodata nu merge descult, nici in aer liber, nici prin casa. La plaja poarta slapi si intra in apa cu incaltaminte speciala de plastic.

• Usuca-ti bine picioarele si spatiile dintre degete dupa ce faci baie.

• Curata-ti cu atentie unghiile si foloseste piatra ponce pentru calcaie.

• Utilizeaza zilnic o crema hidratanta, dar nu si intre degetele de la picioare.


Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org). Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente