Viata de zi cu zi, cand ai diabet de tip 2

Fa in fiecare zi alegeri bune: mananca echilibrat, tine glicemia sub control si ramai activ fizic. Daca, pe langa toate acestea, iti iei tratamentul si mergi periodic la medic, ai toate sansele sa iti imbunatatesti calitatea vietii. Mai ales nu uita ca orice abatere de la un stil de viata bun te poate trage in jos rapid.

In orice caz de diabet de tip 2, exista mai multe planuri pe care se poate actiona. Ia in calcul fiecare dintre domeniile de mai jos.

Educatia si autoeducatia.
E important sa inveti cat mai multe despre nutritie, sport si medicina, in special despre boala ta, si sa te documentezi mereu pentru a fi la zi cu tot ce este nou. O cat mai buna cunoastere a propriului corp si a studiilor medicale te va ajuta sa iti controlezi eficient metabolismul si stilul de viata. 

Unele persoane nu au suficiente cunostinte despre alimentatie sau activitate fizica, de aceea e momentul sa inceapa acum sa afle mai multe. In scurt timp, toate noile informatii aflate te vor ajuta sa iti formezi obiceiuri sanatoase, care chiar sa iti placa.

Stilul de viata
Cel mai probabil ai ajuns la diabet de tip 2 deoarece ai avut mult timp un stil de viata sedentar si o greutate prea mare: majoritatea pacientilor cu DZ tip 2 sunt supraponderali sau obezi, iar stilul lor de viata a contribuit la aparitia diabetului. Desi sunt si alti factori vinovati de aceasta boala, iar predispozitia genetica se numara printre cei mai importanti, stilul de viata conteaza in proportie covarsitoare.
Cel mai probabil, nu ai mostenit doar genele, ci si obiceiurile de acasa. De aceea, se impune ca imediat dupa diagnosticare sa identifici in ce domenii anume din viata ta chiar poti interveni. 

Fa-ti un program de alimentatie, odihna si miscare.
Va trebui sa atingi o greutate corporala ideala pentru inaltimea ta (nu conteaza varsta) si sa iti mentii aceasta greutate. De asemenea, actioneaza pentru a scadea valorile glicemice, pentru a a aduce la normal valorile lipidelor serice si ale acidului uric. Fumatul reprezinta un factor de risc cardiovascular independent, de aceea renunta la fumat.

Automonitorizarea: controlul glicemiei si controlul tensiunii arteriale sunt cele mai importante tinte ale tratamentului pentru diabet de tip 2. Actiunile tale de zi cu zi vor urmari mentinerea acestor parametri intre valori normale. Fa-ti un jurnal de autocontrol pentru a-ti nota constant valorile gliceiei, cumpara un glucometru, un tensiometru si teste de glucoza. 

Masurile tale vor merge de la a manca mai putina sare si grasimi saturate, pana la a tine insemnarile glicemiei si tensiunii, masurate zi de zi sau chiar de mai multe ori pe zi, conform indicatiilor medicului. Nu uita, daca acesti doi parametri sunt sub control, riscurile complicatiilor sunt semnificativ micsorate.

Vizitele periodice la medic.
Medicul de familie, diabetologul, medicul oftalmolog trebuie vazuti o data la 6 luni. Ei iti indica analizele care trebuie facute, pot revizui impreuna cu tine medicatia si astfel vei putea tine boala sub control. Un nutritionist poate fi vizitat mai rar odata ce ai deprins principiile unei alimenatii sanatoase. 

Analize periodice in caz de diabet

Odata pus diagnosticul de diabet zaharat, va fi nevoie sa iti vezi medicul sau sa iti faci analize o data la  fiecare 3 – 6 luni. Printre analizele care iti vor fi facute se numara:

• Verificarea glicemiei si compararea ei cu cea de la ultima vizita. Medicul a stabilit deja un interval tinta al glicemiei, valabil pentru tine. Acum acest interval tinta poate fi schimbat, daca este cazul.

• Verificarea tensiunii arteriale si inceperea sau ajustarea tratamentului in cazul in care tensiunea arteriala este mare. Daunele produse de diabet vaselor de sange pot duce la hipertensiune arteriala, ceea ce apoi poate duce la probleme cardiace si la accidente vasculare cerebrale. 

• Hemoglobina glicozurata. Acest test de sange arata cat de constant a fost nivelul glicemiei in timp si poate spune daca ai respectat sau nu regimul alimentar recomandat.

Vizitele regulate la medic si controalele sunt, de asemenea un moment bun pentru a revedea planul nutritional si lista de alimente recomandate sau pentru a evalua nivelul de activitate fizica de care ai nevoie. De asemenea, poti evalua cum faci fata stresului, daca ai probleme cu depresia sau daca ai nevoie de alta medicatie. 

Ingrijirea picioarelor.
Poarta incaltaminte comoda, care sa nu te bata si in care sa nu iti transpire picioarele. De asemenea, usuca bine picioarele, incalta-te cu sosete de bumbac si evita sa mergi descult chiar si pe plaja, pentru ca te poti taia. 

Diabetul poate produce leziuni ale nervilor, iar cel mai adesea picioarele pacientilor cu diabet devin insensibile la durere si variatii de temperatura. Picioarele unui pacient cu neuropatie diabetica sunt expuse unui dublu risc: ranile cauzate de pantofi sunt detectate prea tarziu sau ranile accidentale se vindeca dificil, ceea ce poate duce la complicatii si infectii majore. 

Cere suport psihologic cand ai nevoie.
Nu este usor sa traiesti cu diabet, iar acest lucru poate deveni o sursa de stres sau deprimare, atat pentru tine, cat si pentru cei dragi. Nu este nici o rusine sa apelezi la terapie, ba dimpotriva, terapeutul te poate ajuta sa te motivezi si sa ai o viata perfect functionala. 


Surse: diabetes.org.uk, webmd.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?