Simptome, analize medicale si diagnostic in diabet zaharat tip 2

Multe persoane cu diabet de tip 2 ajung tarziu la medic, tocmai pentru ca nu obisnuiesc sa isi faca analizele atunci cand se simt rau. Uneori, chiar si atunci cand medicul constata ca ai glicemia crescuta, el poate pune diagnosticul de diabet zaharat, dar iti va da sa faci analizele pentru a determina exact ce tip de diabet ai, desi acest proces va mai dura ceva timp. 

Simptomele diabetului de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi atat de usoare incat sa fie trecute cu vederea. De fapt, se considera ca aproximativ opt milioane de oameni nu stiu ca au diabet si nu au ajuns inca la medic iar in urmatorii 20 de ani numarul persoanelor cu diabet va creste cu 50%.

Printre simptomele care semnaleaza ca ceva este in neregula se numara:

• Senzatie frecventa de sete

• Urinare frecventa si abundenta

• Vedere incetosata

• Stare de iritabilitate

• Furnicaturi sau amorteala in maini sau picioare

• Stari de oboseala, chiar extenuare

• Rani care se vindeca cu dificultate

• Infectii fungice (picioare, gura, unghii etc.) care reapar in permanenta

Cum stii ca ai diabet de tip 2?

Dar daca semnele sunt atat de vagi, cum iti poti da seama ca ai diabet de tip 2? Daca ai mai multe dintre simptomele de mai sus, poti cere medicului un set complet de analize. Oricum analizele periodice (anual sau o data la sase luni sunt recomandate chiar si persoanelor sanatoase).

Cel mai adesa, pacientul afla ca are aceasta afectiune atunci cand isi face testele de sange si descopera ca glicemia este foarte mare. Chiar si in acel caz, medicul recomanda repetarea analizelor, in doua zile diferite, pentru a confirma diagnosticul. Cu cat ai mai multe simptome din lista de mai sus si cu cat e mai mare glicemia, cu atat sunt mai mari si sansele de a avea diabet.  

Analize pentru a confirma diagnosticul

• Prima analiza recomandata de medic va fi determinarea glucozei plasmatice (serica). Glicemia se ia „à jeun”, dimineata, pe nemancate. Rezultatele masoara cantitatea de zahar din sange, pe stomacul gol. De aceea, nu ai voie sa mananci sau sa bei nimic, cu exceptia apei, cu opt ore inainte de analize. 

• Un test oral de toleranta la glucoza. Acest test iti va verifica glicemia inainte si la doua ore dupa ce ai baut o bautura dulce, pentru a vedea cum „se ocupa” organismul tau de zaharul primit. La persoanele sanatoase, raspunsul insulinic apare rapid, atingand un maxim dupa circa 30-60 minute. Testul poate confirma sau infirma diagnosticul de diabet zaharat pe care l-au sugerat analizele de sange. 

• Medicul iti va cere, de asemenea, sa ii raspunzi la intrebari despre istoricul tau medical, despre cazurile de diabet din familie si iti va face si o examinare fizica. 

• Unoeri este greu de spus daca este vorba de diabet zaharat de tip 2 sau de tip 1. Medicul poate apela la determinarea simultana a glucozei si peptidei C, in cadrul testului oral de toleranta la glucoza. De asemenea, mai poate cere o analiza care sa determine anticorpii anti-insulina – acestia sunt produsi atunci cand sistemul imunitar al organismului nu functioneaza corect. De exemplu, multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 produc anti-transportori de zinc (ZnT8Ab), in timp ce persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational nu ii produc. 

Cu toate acestea, un diagnostic clar poate dura luni sau chiar ani. In orice caz, nivelul de zahar din sange va trebui sa inceapa sa fie controlat imediat, deoarece simtomele hiperglicemiei sau ale hipoglicemiei pot fi periculoase, punand in pericol chiar viata.

Simptome de hiperglicemie (nivelul de zahar in sange este mare)

Cu cat e mai mare nivelul de zahar din sange, cu atat este mai probabil sa ai simptome mai clare. De asemenea, daca nu bei nici suficiente lichide, in curand te vei deshidrata. Acest lucru te poate face sa te simti ametit si slabit, iar problemele se pot agrava, conducand la o situatie de urgenta.

Simptomele de hiperglicemie sunt:

• Ai o senzatie permanenta de sete

• Urinezi frecvent

• Slabesti fara sa incerci asta

• Ai vederea neclara

Simptome de hipoglicemie (nivelul de zahar in sange este mic)

Si o glicemie prea mica poate provoca probleme. Mai mult, simtomele sunt adesea bruste si pot duce la situatii de criza care cer interventie medicala de urgenta. Remedierea rapida a nivelului de zahar din sange te poate ajuta sa eviti un lesin (pierderea cunostintei). Hipoglicemia poate duce, de asemenea, la un atac de cord. Atentie la aceste simptome:

• Transpiratii reci

• Tremurat

• Stare de slabiciune

• Senzatie de foame

• Confuzie

Daca nu esti in masura sa iti dai seama ca ti-a scazut glicemia, cel mai bine este sa iti iei glicemia de multe ori pe zi. Oricum, probabilitatea unei scaderi glicemice atat de mari apare in cazul in care deja ai diabet (si probabil ai trecut pe insulina sau medicatia care te ajuta).

Analize periodice in caz de diabet

Odata pus diagnosticul de diabet zaharat, va fi nevoie sa iti vezi medicul sau sa iti faci analize o data la  fiecare 3 – 6 luni. Printre analizele care iti vor fi facute se numara:

• Verificarea glicemiei si compararea ei cu cea de la ultima vizita. Medicul a stabilit deja un interval tinta al glicemiei, valabil pentru tine. Acum acest interval tinta poate fi schimbat, daca este cazul.

• Verificarea tensiunii arteriale si inceperea sau ajustarea tratamentului in cazul in care tensiunea arteriala este mare. Daunele produse de diabet vaselor de sange pot duce la hipertensiune arteriala, ceea ce apoi poate duce la probleme cardiace si la accidente vasculare cerebrale. 

• Hemoglobina glicozurata. Acest test de sange arata cat de constant a fost nivelul glicemiei in timp si poate spune daca ai respectat sau nu regimul alimentar recomandat.

Vizitele regulate la medic si controalele sunt, de asemenea un moment bun pentru a revedea planul nutritional si lista de alimente recomandate sau pentru a evalua nivelul de activitate fizica de care ai nevoie. De asemenea, poti evalua cum faci fata stresului, daca ai probleme cu depresia sau daca ai nevoie de alta medicatie. 

Efecte pe termen lung

O glicemie crescuta si netinuta sub control poate determina o serie de probleme de sanatate. O sarcina dificila la femeile cu diabet zaharat sau vindecarea mai grea a ranilor se numara printre efectele negative pe termen lung.  De asemenea, o serie de organe pot fi afectate in timp:

• Inima si vasele de sange

• Rinichii

• Ochii

• Sistemul nervos, ceea ce poate conduce la probleme cu digestia, la o desensibilizare a picioarelor (ce devin mai expuse infectiilor) si la o lipsa de reactie sexuala.    

Cel mai bun mod de a evita aceste complicatii (link catre sub-categ complicatii diabet) este sa iti gestionezi cat mai bine stilul de viata. Ia medicamentele recomandate pentru diabet zaharat sau fa-ti insulina la timp, verifica-ti periodic glicemia, mananca sanatos si nu sari peste mese. De asemenea, consulta-ti medicul o data la 3 – 6 luni, pentru a iti da seama din timp daca ai ceva de remediat.


Surse: Materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, webmd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?