Diferenta intre prediabet si rezistenta la insulina (sau sindromul metabolic X)

Desi exista unele similaritati care pot usor sa creeze confuzii, prediabetul nu este acelasi lucru cu sindromul de rezistenta la insulina (numit si sindromul metabolic X). Cu toate acestea, persoanele cu prediabet zaharat pot fi, de asemenea, diagnosticate si cu rezistenta la insulina.

Prediabetul

Daca ti s-a pus diagnosticul de prediabet, inseamna ca ai nivelul de glucoza din sange usor crescut (hiperglicemie). Prediabetul (toleranta alterata la glucoza sau TAG) este situatia in care ai inregistrat valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a fi diagnosticat cu diabet). 

Nivelul glicemiei in faza de prediabet este la inceput destul de mic, dar acesta creste de la an la an daca nu iei masuri. Vezi mai multe in articolul despre Prediabet si cum il tii sub control.

Nu este nevoie sa mai ai orice alte simptome, glicemia crescuta este suficienta pentru diagnosticul de prediabet. Insa pentru a fi diagnosticat cu sindromul de rezistenta la insulina (sindromul metabolic X) trebuie sa ai mai mult de un simptom, care nu include neaparat hiperglicemie.

Rezistenta la insulina

Daca o persoana a dezvoltat rezistenta la insulina, aceasta inseamna ca organismul sau si-a pierdut ori isi pierde treptat sensibilitatea la insulina si, prin urmare, nu o mai foloseste eficient, iar glucoza se acumuleaza in sange. Acest insensibilitate este agravata de grasimea in exces existenta in organism, de hormoni, de un stil de viata nesanatos, de imbatranire sau de unele tulburari medicale.

Profilul unei persoane care poate dezvolta rezistenta la insulina 

Sindromul metabolic X este o tulburare complexa. El nu este o boala in sine, ci un cumul de factori care cresc riscurile de diabet, dar si pentru sanatate in general.

Pentru a fi diagnosticat cu sindromul de rezistenta la insulina (sindromul metabolic X) trebuie sa ai, pe langa hiperglicemie, si urmatoarele simptome sau caracteristici:

• Obezitate abdominala (talie > 80 cm la femei si > 94 cm la barbati);

• Un nivel ridicat de trigliceride (>150 mg/dl) si un nivel scăzut de colesterol „bun” (HDL) in sange;

• Hipertensiune arteriala;

• Rezistenta la insulina, sau incapacitatea organismului de a-si controla singur nivelul glicemiei;

• Un risc crescut de AVC si de a dezvolta cheaguri de sange (trombi) pe vasele sanguine;

• Un risc mai mare de inflamatii.

In mod evident, daca ai oricare dintre acesti factori de risc esti in pericol, dar atunci cand se combina mai multi dintre factorii de mai sus problemele pot fi serioase: riscul problemelor sanguine si al bolilor de inima se dubleaza, iar riscul de diabet zaharat creste de cinci ori.

Riscul de sindrom metabolic este mai mare la persoanele care au:

• un stil de viata sedentar;

• sindrom de ovar polichistic;

• diabet in timpul sarcinii sau intoleranta la glucoza;

• o boala cardiovasculara sau hipertensiune arteriala;

• steatoza hepatica nonalcoolica; 

• avut in familie cazuri de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Sindromul metabolic X este intalnit din ce in ce mai frecvent, dar vestea buna este ca acesta poate fi controlat in mare parte prin modificari ale stilului de viata. O alimentatie sanatoasa (fara zahar si grasimi nocive, cu mai multe legume si fructe proaspete) si renuntarea la stilul de viata sedentar sunt primii pasi pe care ii poti face in acest sens.

Vezi mai multe despre cum poti preveni sau tratat sindromul metabolic X in articolul Rezistenta la insulina.

O persoana cu sindrom de rezistenta la insulina are un risc crescut sa dezvolte prediabet sau diabet de tip 2. Dar nu toate persoanele cu sindrom de rezistenta la insulina au fost prediabetice inainte. Si invers este valabil: nu toate persoanele cu prediabet vor dezvolta rezistenta la insulina.


Surse: www.pre-diabetes.com, www.webmd.boots.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?