Hipoglicemiile insulinice: cum le recunosti si cum le previi

Este important sa recunosti o criza de hipoglicemie, fie ca e vorba de propria situatie, fie ca este vorba de copilul tau. Cunoasterea simptomelor si a riscurilor te poate ajuta sa previi alte crize. 

Cum recunosti hipoglicemia insulinica la un copil mic

Copiii invata in mod diferit sa spuna cum se simt, in functie de varsta. Celor mai mici le este insa greu sa te atentioneze si, in plus, ei uita repede ca s-au simtit rau.

Intreaba-ti copilul ce a simtit cand a avut o criza de hipoglicemie, asa o va recunoaste mai usor data urmatoare, daca trece prin aceeasi situatie.

Ca parinte, aminteste-i in mod frecvent unui copil mic: „Tii minte cand ai simtit ca tremuri (sau alt simptom) si ai venit sa-mi spui? Ai facut foarte bine! Cand te simti la fel, daca nu sunt cu tine, nu uita sa spui unei persoane mari ca ti-e rau si ce simti.”

La copiii foarte mici, unii parinti recunosc ca e vorba de hipoglicemie in functie de felul plansului si agitatiei copilului, dar daca ai astfel de semnale de alarma nu te baza doar pe ele si masoara glicemia pe loc.

Diabetul zaharat de tip 1 la copil si tanar, prevenirea hipoglicemiei

Hipoglicemiile insulinice pot fi prevenite prin:

• Folosirea gustarilor (inainte de culcare, inainte de un efort fizic, dupa o criza de hipoglicemie).

• Scaderea dozei de insulina, inaintea unui efort fizic.

• Injectarea insulinei la interval de o ora de la o baie sau un dus fiebinte (de preferat, dupa acestea, mai bine decat inainte).

• Ajustarea corecta a dozelor de insulina, mai ales la cina si inainte de culcare.

• O atentie mai mare in luarea unor masuri, in situatii insotite de scaderea poftei de mancare: adaptarea corespunzatoare a dozelor de insulina, suplimentarea cu glucide (sub forma de sucuri).

• Administrarea de zahar, daca glicemia este <70 mg/dl (<80 mg/dl, la copii sub 5 ani).

• Scaderea dozei de insulina la masa care urmeaza sau/si cresterea aportului glucidic la acea masa.

• Daca hipoglicemia apare la ora injectiei de insulina, aceasta va fi „mutata” dupa masa.

• Daca mai multe zile la rand, la aceeasi ora, glicemia este <70 mg/dl, se va la reduce doza de insulina injectata la masa anterioara (discuta inainte cu medicul tau pentru a-ti spune cum sa adaptezi doza de insulina).

Prevenirea hipoglicemiilor asimptomatice (mute)

Dupa mai multe crize de hipoglicemie usoare, fara simptome, glicemiile sunt lasate sa creasca la valori >150 mg/dl, mai multe zile la rand. Simptomele de hipoglicemie pot sa reapara in 2-3 saptamani, daca nu se iau masuri.

Prevenirea hipoglicemiei din timpul noptii (nocturna)

Noaptea este mai greu sa iti dai seama ce se intampla, iar adesea pacientul este confuz si ametit si din cauza somnului. Totusi starile pot fi recunoscute, iar glicemia va confirma daca este vorba de o criza. Ce ai de facut:

• Masoara glicemia inainte de culcare si, daca valoarea este sub limita admisa, este indicat un supliment glucidic, iar in zilele urmatoare se reduce doza de insulina de la cina.

• Masoara glicemia in timpul noptii (intervalul orar 24:00 - 03:00), pentru a descoperi hipoglicemiile nesesizate.

• Efortul fizic dupa cina mareste riscul hipoglicemiei nocturne. Pentru prevenire, se reduce doza de insulina bazala la ora 22:00 si/sau se suplimenteaza glucidele la gustarea de dinainte de culcare.

• Reducerea riscului unei hipoglicemii inainte de ora 24:00 se face prin inlocuirea, la cina, a insulinei umane cu actiune scurta, cu analogi de insulina cu actiune rapida.

• Daca experimentezi crize hipoglicemice de noapte in mod repetat, se introduce o gustare inainte de culcare sau/si se creste cantitatea de glucide cu absorbtie lenta la cina.


Surse: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1