Diabetul zaharat de tip 1 si efortul fizic

Miscarea este recomandata in diabetul zaharat de tip 1 dintro serie de motive, dar in acelasi timp efortul fizic fara o buna dozare de insulina si fara un consum adecvat de glucide poate duce la hipoglicemie. 

Practicarea exercitiului fizic este recomandata tuturor copiilor, tinerilor si adultilor care au diabet zaharat de tip 1. Principalul beneficiu al miscarii fizice este ca aduce o scadere a glicemiei, prin cresterea consumului de glucoza in muschii scheletici.

Activitatea fizica nu este indicata cand glicemia este >250 mg/dl, cu sau fara corpi cetonici in urina, deoarece exista riscul agravarii unui control glicemic deja rau.

Activitatile cele mai potrivite pentru cei cu diabet zaharat de tip 1 sunt cele care se desfasoara in conditii aerobe, adica in prezenta unei oxigenari permanente a corpului; exemple: mers pe jos, alergare, inot, badminton, fotbal, tenis de camp si de masa, mers pe bicicleta etc. Cele anaerobe, adica practicate in conditii de reducere a oxigenarii nu sunt sanatoase; exemple: ridicare de greutati, skanderberg.

Durata optima a efortului: 30-40 de minute.

Intensitatea optima: cea care nu duce repede la oboseala, adica si in timpul efortului, si dupa miscare e bine sa poti vorbi fara pauze de suflu, adica fara sa ai nevoie sa resipri adanc si rapid pentru a-ti reveni. 

Sfaturi practice cand faci sport

Din pacate, multe persoane nu procedeaza suficient de atent in cazul efortului fizic, ci mai degraba actioneaza intamplator si apoi au de suferit. E mai bine sa inveti mai multe despre acest aspect. Iata cateva dintre principiile obligatoriu de urmat:

• Planifica-ti din timp exercitiile fizice, astfel incat sa te poti pregati pentru ele. 

• Alege momentele din zi cele mai potrivite pentru efort, cum ar fi dupa programul de scoala, facultate sau serviciu si la mai mult de 2 ore dupa oricare dintre mese.

• Invata mai multe despre riscurile efortului efectuat gresit: hiperglicemiile si hipoglicemiile sunt favorizate de durata prea lunga si de intensitatea exagerat de mare a exercitiilor fizice.

• Tine minte ca perioadele de aparitie a hipoglicemiei nu sunt precise. Ele pot aparea in timpul desfasurarii activitatilor, imediat dupa efort sau in primele 2 ore de la incetarea efortului. Uneori se pot instala chiar mai tarziu, adica in pana la 24 de ore de la terminarea acestora.

• Masoara-ti glicemia dupa incetarea efortului, deoarece pentru refacerea rezervelor de glicogen muscular consumate in timpul efortului se foloseste glucoza din sange. Acest lucru reduce glicemia, pana la valori <70 mg/dl.

Prevenirea hipoglicemiilor legate de efort se realizeaza in doua feluri:

a) prin scaderea dozei de insulina de dinainte de efort – de preferat, la copii si tineri cu greutate mai mare decat cea normala. De asemenea, atunci cand se stie ca durata efortului va fi mai mare de 30-40 de minute. In mod obisnuit, se modifica insulina prandiala (IP), scaderea dozei fiind variata in functie de glicemie si de experienta personala acumulata in timp.

b) prin administrarea suplimentelor de glucide

Cand? La masa principala de dinainte de efort sau la gustari (inainte, in timpul sau dupa efort); in prima ora dupa o masa principala nu sunt necesare gustari.

Cum? Cu sucuri indulcite cu zahar, lapte (acestea prevenind hipoglicemia in primele 30-60 de minute dupa consumare), paine, sandvisuri si alte produse asemanatoare (care previn hipoglicemia timp de 2-3 ore dupa efort).

Cat? Depinde de durata, de intensitatea efortului si de glicemia de dinaintea lui; in medie, sunt necesare cantitati cuprinse intre 20 si 30 g.


Surse: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1