Stilul de viata si regimul alimentar in sarcina cand ai diabet gestational

Stilul de viata pe care il adopti iti poate influenta starea sanatatii cu 50 % sau chiar intr-un procent mai mare. 

Suntem cu totii responsabili de schimbarile prin care trece organismul nostru si asta prin felul in care alegem sa ne traim viata, prin alimentatia pe care o adoptam si prin obisnuinta de a face miscare zilnic sau, dimpotriva, prin sedentarism. Devenind mai responsabila fata de tine, adica incercand sa mananci sanatos, de trei ori pe zi si adoptand un program zilnic de exercitii fizice, starea sanatatii tale se poate ameliora vizibil.

Atentia pe care o acorzi sanatatii tale e de fapt si atentie pe care o acorzi viitorului tau copil, de care trebuie sa ai grija inca inainte de momentul nasterii. 

Responsabilitatea de care trebuie sa dai dovada cand esti insarcinata se refera si la viciile si obiceiurile proaste adoptate inainte de a afla de „venirea berzei”. Trebuie sa-ti supraveghezi greutatea corporala, sa faci exercitii, dar si sa renunti la stimulente care iti pun sanatatea in pericol.

Stimulentele nu trebuie sa mai faca parte din viata ta!

Tot ce consumi tu ajunge si la bebelus, iar cand vine vorba despre alcool, acesta va avea aceeasi concentratie pe care o are si in sangele tau. Copilul nu produce inca enzime suficiente pentru eliminarea alcoolului, astfel ca efectele se vor resimti la el de doua ori mai mult decat la tine. Poate aparea chiar si sindromul alcoolismului fetal (FAS).

Daca obisnuiesti sa fumezi, ar trebui sa renunti imediat, din primul trimestru al sarcinii. Altfel, risti sa ai un copil supraponderal, sa nasti prematur, sa ai hemoragii in timpul sarcinii sau chiar sa nasti un copil mort.

Daca fumezi dupa nastere, in timp ce alaptezi, substantele nocive din tigara vor ajunge la copil prin lapte. Acesta va avea stari de anxietate, insomnie, voma, diaree, accelerari ale ritmului cardiac si tulburari vasculare.

Micutul e afectat si daca tatal sau alta persoana din apropierea ta fumeaza, nu e valabil numai pentru tine. El inhaleaza fum indiferent de sursa de provenienta si asta poate duce la un risc de doua ori mai mare de a suferi de afectiuni ale cailor respiratorii.

Consumul de cafea, mai ales daca bei doua sau trei cesti pe zi, expune si el bebelusul la diferite riscuri. Consumata dupa amiaza, cafeina tulbura somnul, cauzeaza schimbari de dispozitie si, cel mai grav, limiteaza absorbtia fierului, extrem de necesar atat pentru tine, cat si pentru copil.

Regimul alimentar corect in sarcina – cheia unei sarcini sanatoase

Alimentatia corecta in timpul sarcinii are o influenta importanta asupra sanatatii tale, dar si asupra sanatatii copilului. Chiar daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational nu trebuie sa privesti sarcina ca pe o perioada a interdictiilor alimentare, gandeste-te ca este mai degraba o perioada in care devii responsabila pentru copilul care incepe sa se dezvolte si pentru propria-ti sanatate. 

Planificarea meselor in diabetul gestational joaca un rol important in cresterea glicemiei dupa masa, iar reglarea glicemiei este necesara pentru siguranta fatului care se dezvolta.

Trebuie doar sa urmezi regulile nutritiei sanatoase si sa-ti planifici alimentatia pentru a fi cat mai echilibrata. In acest sens citeste aici mai multe despre principalele tipuri de alimente si cum trebuie consumate acestea. 

Pentru femeile insarcinate cu diabet gestational, o alimentatie sanatoasa inseamna: adaptarea numarului de calorii zilnice – in functie de trimestrul sarcinii, combinarea corecta a alimentelor, pentru a include toate substantele nutritive si evident mese regulate. Se recomanda 3 mese principale si 2-3 gustari.

E bine sa stii ca numarul de calorii de care ai nevoie in medie depinde nu doar de greutatea corporala, ci si de inaltime, de efortul fizic depus si de varsta. Necesarul caloric este de aproximativ 35 de kcal pe kilogram de greutate corporala, adica intre 1500-2400 de kcal.

Daca esti supraponderala, va trebui sa adopti un regim alimentar cu continut caloric redus. Specialistii estimeaza ca in primul trimestru de sarcina cantitatea necesara de energie creste cu 150 kcal pe zi, iar in celelalte trimestre cu 350 kcal pe zi.

Nutritionistul te poate ajuta calculand in functie de greutatea corporala initiala care este numarul de kilograme pe care e normal sa le ei in greutate in perioada sarcinii precum si necesarul caloric in functie de trimestrul sarcinii, dar regulile generale privind alimentatia pe durata celor noua luni sunt aceleasi si este bine sa le stii, citeste-le aici. (link catre articolul cu dieta pe trimestre).

Regimul alimentar al femeilor insarcinate se stabileste individual, impreuna cu medicul diabetolog sau cu medicul nutritionist, deci este absolut necesar sa discuti cu acestia pentru a fi bine lamurita in aceasta privinta. 

Pentru a-ti veni in ajutor noi iti recomandam cateva exemple de meniuri realizate impreuna cu medicii nostrii colaboratori, descarca-le de aici.

Detaliile regimului alimentar odata lamurite, nu uita si de activitatea fizica regulata. In afara de faptul ca iti va ajuta silueta, miscarea este o parte esentiala a tratamentului si iti aduce numeroase beneficii.

Activitatea fizica - importanta la orice varsta, dar mai ales in perioada sarcinii

Inainte de a adopta un program de miscare regulata, cere parerea medicului in legatura cu asta. El iti va spune cat de mult efort fizic poti face in timpl sarcinii sau, daca sunt probleme, iti va indica mai mult repaos.

Sarcina este solicitanta si pentru organismul sanatos, cu atat mai mult cand acesta primeste un diagnostic ca diabetul gestational. Vor fi necesare anumite schimbari, pentru a fi asigurate cresterea si protectia copilului, dar si pentru a pregati organismul pentru nastere.

Activitatea fizica are beneficii atat asupra ta, cat si asupra bebelusului. Iti va spori rezistenta fizica si iti va conferi mai multa energie, astfel ca vei fi mai putin predispusa la complicatii caracteristice sarcinii, cum sunt greturile, varsaturile, constipatia, oboseala si durerile de spate.

E important sa nu stai foarte mult timp jos, sa fii activa, sa faci mici plimbari zilnic, mai ales in weekend.

Printre beneficiile activitatii fiizice se numara reducerea de tesut adipos, arderea glucozei  si reducerea rezistentei la insulina, favorizandu-se astfel o glicemie normala.

Poti face miscare in mai multe feluri. Exista exercitii speciale de fitness dedicate femeilor insarcinate, dar poti apela, daca nu exista restrictii, si la sporturi precum yoga, inotul, aquagim, plimbari, Pilates, exercitii cu mingea de fitness, exercitii Kegel sau pedalat pe bicicleta stationara.

Sunt de evitat sporturile cu potential periculos sau cele de echipa, cum sunt: aerobicul si dansurile acrobatice, calaritul, mersul cu bicicleta pe teren accidentat, atletismul, alergarea pe distante mai mari de 3 km/zi, surfingul, sariturile in piscina, tenisul, schiatul sau alpinismul.

Chiar daca faci sport regulat si te simti bine continua sa tii o dieta corecta,. Asculta recomandarile medicului diabetolog si ale nutritionistului si vei trece cu bine peste aceasta perioada.

Sursa: materiale educationale Roche Romania
Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?