Instruirea necesara in diabet gestational si administrarea insulinei

Disciplina si atentia sunt cuvintele de ordine cand vine vorba despre ingrijirea femeii diagnosticate cu diabet gestational. O igiena impecabila, supravegherea dietei si activitatea fizica regulata te vor ajuta sa treci peste problemele specifice afectiunii tale. Medicul tau va avea grija sa primesti instruirea necesara in acest scop.

Un stil de viata sanatos inseamna enorm cand ai oboala restrictiva din mai multe puncte de vedere. E vital sa asculti cu sfintenie indicatiile specialistilor, atat pentru tine, cat si pentru bebelus.

Monitorizarea glicemiei in fiecare zi, la ore fixe, precum si interpretarea rezultatelor date de glucometru vor face parte din rutina ta zilnica, la fel ca supravegherea hranei si deprinderea de a face miscare.

Intra aici pentru a afla cum trebuie sa iti monitorizezi glicemia cand ai diabet gestational!

Despre toate astea vei discuta cu medicul tau, iar de partea practica se va ocupa, cel mai probabil, asistenta acestuia.

In afara de monitorizarea glicemiei, este foarte posibil sa fie nevoie si de injectii cu insulina. Asta se intampla cand valorile glicemiei nu sunt normale, desi tii regim alimentar. Terapia cu insulina va sigura evolutia sarcinii si dezvoltarea normala a copilului. Nu-ti face griji, dupa nastere acest tratament nu mai e necesar, la cele mai multe paciente.

Cum trebuie sa-ti faci injectiile cu insulina?

In cazul unei terapii intensive cu insulina,vei avea nevoie sa iti faci singura injectiile, de mai multe ori pe zi. De ce? Pentru ca trebuie sa incerci sa respecti ritmul natural in care acest hormon e produs intr-un organism sanatos. Astfel, insulina este produsa in mod normal dupa luarea mesei, in functie de cantitatea de carbohidrati ingerata.
Daca ai diabet, pancreasul nu reuseste sa produca o cantitate suficienta, asa ca prin aceste injectii iti vei ajuta, practic, organismul, sa functioneze normal atunci cand creste cantitatea de glucoza din sange.

Citeste aici mai multe despre tratamentul diabetului gestational ca sa afli de ce este uneori nevoie sa completezi tratamentul diabetului gestational si cu injectii cu insulina!

Tehnica de administrare a insulinei

Pentru administrarea insulinei ai nevie de seringi special create pentru asta, numite si stilouri injectoare. Injectia o vei face subcutanat.

Insulina e produsa in cartuse pentru stilourile injectoare, in acest moment existand pe piata douatipuri de astfel de stilouri: unele de unica folosinta, care se inlocuiesc integral dupa terminarea insulinei si unele la care se schimba cartusele cu insulina si pot fi utilizate de mai multe ori.

Iata cum se administreaza in mod corect insulina:

Ai nevoie de un kit special care sa includa stiloul, cartusul cu insulina, ace de diferite dimensiuni si dezinfectant. Mai intai te vei spala pe maini cu apa si sapun, apoi pregatesti stiloul cu insulina. Verifici tipul insulinei si termenul de valabilitate, apoi introduci cartusul cu insulina in stilou, conform instuctiunilor producatorului. Insulina tulbure trebuie amestecata bine, prin agitare de 30 de ori. Cea limpede nu necesita amestecare.

Urmeaza montarea acului in stilou, dupa ce ai dezinfectat capacul de cauciuc. Elimini 1-2 unitati de insulina, pentru a scoate aerul si a umple spatiul gol din ac, apoi stabilesti doza corecta care trebuie administrata.

Nu trebuie sa dezinfectezi locul in care vei face injectia. Aceasta se va face subcutanat,  la un unghi de 90 de grade. Daca tesutul cutanat e mai subtire de 10 mm, unghiul se reduce la 45 de grade. Insulina trebuie administrata constant, pastrand unghiul. Pe dozator vei verifica daca a fost administrata intreaga doza.

Astepti apoi 5-10 secunde inainte de a scoate acul, pentru a te asigra ca insulina nu se scurge din locul in care a fost administrata. Nu e nevoie sa aplici un plasture pe locul injectiei, nici sa masezi. Acul trebuie aruncat in gunoiul menajer, intr-un recpient inchis.

Baia sau dusul de noapte, cu apa calda, trebuie facuta inainte de doza de noapte. 

De asemenea este recomandat ca locul de administrare sa fie schimbat periodic.

Care sunt locurile unde poate fi administrata insulina?

- In brat, in zona antero-laterala - cu 4 degete deasupra cotului si 4 degete sub umar

- In abdomen – pliurile aflate pe ambele parti ale ombilicului, la 1-2 cm. de acesta, pe o latime de o palma; injectia se face din pozitie sezanda

- In coapsa – zona antero-laterala a coapsei, care incepe la o palma de trocanterul maresi la aceeasi distanta de genunchi; injectia seface, deasemenea, din pozitie sezanda

- In fese – in zona superioara exterioara

- In umar – prinzi pielea din zona inferioara a umarului, in directia liniei axilare

Cand alegi locul trebuie sa tii cont si de tipul insulinei. Insulina bazala, cu actiune prelungita, se injecteaza in brat si coapsa, in timp ce injectia cu insulina prandiala se face in abdomen.

Daca injectoarele cu insulina setin la temperatura camerei, rezervele cu insulina trebuie sa fie depozitate la frigider, la o temperatura de 2-8 grade Celsius. Insulina nu trebuie congelata!

Intra aici pentru a afla care e ingrijirea medicala de care beneficiezi cand ai diabet gestational si ce trebuie sa afli de la medicul tau!


Sursa: materiale educationale Roche Romania

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?