Alaptarea in diabetul gestational

In general, dupa nastere glicemia revine la normal, insa asta nu inseamna ca poti lasa grijile de-o parte de-acum incolo. In timp ce ai grija de copilasul tau nou nascut, trebuie sa ai grija si de tine, monitorizand regulat nivelul glicemiei, dupa un program stabilit impreuna cu medicul.

Daca ai avut nevoie de terapie cu insulina, esti expusa la mentinerea unei glicemii mari si e posibil ca tulburarile metabolice sa se mentina si dupa perioda de lauzie.

E important sa retii ca la o urmatoare sarcina poti dezvolta din nou diabet gestational, precum poti face chiar si diabet de tip 2 mai tarziu in viata, chiar si dupa mai multi ani.

Regimul alimentar sanatos tinut in continuare, si dupa nastere, precum si efortul fizic sustinut regulat te pot ajuta sa scazi considerabil aceste riscuri.

Va trebui sa iti masori glicemia cel putin o data pe an, iar daca doresti sa ramai din nou insarcinata e bine sa faci un test de toleranta la glucoza inainte de asta.

Beneficiile alaptarii in dezvoltarea armonioasa a bebelusului

Ai auzit probabil ca laptele matern e mai mult decat benefic pentru copil, dar stii de ce? Ei bine, alaptarea stimuleaza dezvoltarea normala a copilului, din toate punctele de vedere. In perioada de alaptare si dupa aceasta este redus riscul aparitiei mai multor boli. Printre acestea se numara unele deosebit de grave, cum e meningita bacteriana sau enterocolita necrozanta, dar si diareea, infectiile tractului urinar, otita medie sau infectiile respiratorii.

Este redus si riscul septicemiei, in cazul copiilor nascuti prematur, dar si al sindromului mortii subite.

Pe viitor, copilul alaptat va avea mai putine riscuri de a deveni supraponderal sau obez ori de a dezvolta diabet de tip 1 sau 2.

Ca scolar, scade procentul de ADHD daca micutul a fost alaptat, iar ca adult risca mai putin sa devina alcoolic.

Beneficiile alaptarii asupra mamei

Exista efecte benefice imediate si asupra ta. Va fi redusa perioada de hemoragie dupa nastere si va avea loc o involutie mai rapida a uterului. Deasemenea, va avea loc o reducere a pierderii de sange si va intarzia revenirea perioadei de fertilitate.

Alaptarea te va ajuta si sa pierzi mai repede kilogramele in plus si sa revii la silueta de dinainte de sarcina.

In plus, va exista un nivel mai redus al depresiei post-partum.

Pe termen lung, alaptarea reduce riscul de cancer mamar si ovarian, de aparitie a osteoporozei si a facturilor de col femural la postmenopauza sau a fracturilor de bazin intre 50-81 de ani.

Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia si bolile cardiovasculare sunt si ele reduse ca risc de aparitie datorita alaptarii.

Faptul ca suferi de diabet gestational nu te impiedica sa alaptezi, daca starea ta si a copilului permit acest lucru. E posibil ca lactatia sa intarzie aproximativ o zi din cauza bolii, dar alaptarea nu va fi afectata in alt mod.

Hipoglicemia trebuie evitata pe cat posibil, deoarece te poate afecta atat pe tine, cat si pe copil. Aceasta problema nu apare daca tii un regim alimentar corect.

Daca inca mai urmezi un tratament cu insulina, trebuie sa-ti amintesti sa iti masori glicemia suplimentar, pe timpul noptii, pentru a evita aparitia hipoglicemiei. Cand alaptezi, caloriile de care ai nevoie cresc cu 300-500 kcal pe zi.

Daca ai in continuare diabet si alaptezi, va fi redusa nevoia de insulina si va fi stimulata si utilizarea grasimilor in timpul sarcinii, ajutand astfel la producerea de glucoza si implicit la refacerea siluetei. Mai exact, alaptarea nou-nascutului arde caloriile suplimentare.

Dupa nastere, limitele admise ale glicemiei sunt sub 100 mg/dl pe stomacul gol si intre 120-140 mg/dl dupa mese.

Dupa cele 6 saptamani, cat tine perioada de lauzie, trebuie sa faci un test cu 75 g de glucoza pentru a vedea daca glicemia a revenit la valorile normale.

Testul se face in laborator si este deosebit de important. Nu uita ca ramai in grupul de risc de a face o alta forma de diabet pe viitor, dar si ca riscul scade daca adopti un stil de viata echilibrat, in care incluzi mese regulate si miscare de cel putin trei ori pe saptamana.


Sursa: materiale educationale Roche Romania


Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?