Diabetul si hipertensune arteriala

Hipertensiunea arteriala (HTA) afecteaza aproape unul din trei adulti la nivel mondial, dar aproape doua din trei persoane cu diabet zaharat sufera de HTA sau iau medicatie pentru a reduce tensiunea arteriala. Dat fiind faptul ca aceasta problema creste riscul problemelor caridovasculare sau de atac cerebral, se numara printre marii inamici ai persoanelor cu diabet.

Din pacate, HTA poate exista ani la rand fara sa aiba simptome specifice. Cresterile bruste si importante ale tensiunii arteriale (numite si salturile hipertensive) se pot manifesta prin dureri de cap, tulburari de vedere (vedem pete negre), ameteli, zgomote in urechi (acufene), greata sau stare de rau general.

Multe persoane sunt hipertensive ani la rand, fara sa stie acest lucru, pentru ca nu isi controleaza tensiunea. HTA poate afecta inima (ducand la infarct miocardic, aritmii, insuficienta cardiaca), vasele de sange de la nivel cerebral (ducand la accidente vasculare) sau rinichii.

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este forta cu care este pompat sangele in interiorul vaselor de sange. Cand iti ia tensiunea, medicul iti da pentru tensiunea arteriala doua cifre, cum ar fi de exemplu 120/80, sau „12 cu 8”. Ambele numere sunt importante.

La fiecare contractie a ventriculului stang, inima trimite o anumita cantitate de sange in aorta si arterele mari. Presiunea in aceste vase se numeste maxima sau sistolica, care este semnalizata de numarul mai mare. Al doilea numar reprezinta presiunea atunci cand vasele de sange se relaxeaza intre doua batai de inima. Se numeste presiunea "diastolica". In perioada de repaus a inimii sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor, care opun o rezistenta la scurgere.

Intre 120/80 si 140/90 tensiunea arteriala este mare. Hipertensiune arteriala este cea de la 140/90 in sus. O tensiune arteriala sanatoasa este una situata sub 120/80 (dar nu mai mica de 90/50): aceasta scade riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arteriala creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, probleme oculare si boli de rinichi, iar cumulata cu diabetul dubleaza practic sansele de aparitie a acestor afectiuni. Cam 25% dintre persoanele cu diabet de tip 1 au si hipertensiune arteriala, iar la fel cca 80% dintre cei cu diabet de tip 2. Daca ai diabet, medicul tau va dori sa se asigure ca ai tensiune arteriala sub control, tocmai din cauza acestor riscuri. El iti va recomanda sa mentii tensiunea arteriala sub 130/80.

Cum stii daca ai hipertensiune?

Astazi exista posibilitatea de a iti lua tensiunea acasa, cu ajutorul unui tensiometru. Acestea se gasesc in farmacii, in diferite forme, brand-uri si la diferite preturi. Oricum, chiar daca ai acasa un tensiometru si iti notezi valorile tensiunii arteriale zilnic, mergi regulat la medic, care iti va lua tensiunea cu un instrument mult mai precis. 

Totodata, medicul este si cel mai in masura sa evalueze graficul pe care l-ai realizat tu cand iti luai zilnic tensiunea si sa iti recomande masurile pe care le considera necesare.  

Ce masuri poti lua daca ai hipertensiune?

HTA nu dispare fara tratament. Acest tratament va include modificarea stilului de viata si, daca asa ti-a recomandat medicul, medicamente. Iata ce poti face chiar tu pentru a scadea tensiunea arteriala.

• Ia-ti medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale crescute, daca ti-au fost prescrise. 

• Vorbeste cu medicul, pentru a gasi un plan de tratament care este potrivit pentru tine.

• Fa-ti o dieta sanatoasa. Mananca paine din cereale integrale si evita carbohidratii din produse rafinate.

• Renunta la sare. Incearca sa folosesti ierburi si condimente pentru a da alimentelor un gust mai bun. Verifica si etichetele produselor alimentare si alege alimentele cu mai putin de 400 mg de sodiu per portie.

• Ia masuri pentru a pierde in greutate sau pentru a preveni cresterea in greutate.

• Limiteaza-ti consumul de alcool, ba chiar vorbeste cu medicul daca nu cumva este mai sigur sa nu bei alcool deloc.

• Daca fumezi, cauta ajutor sa te lasi de acest viciu, care iti afecteaza oricum vasele de sange si este nociv si pentru diabet.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), bloodpressureuk.org.

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente