Cum abordezi greselile in ingrijirea copilului cu diabet

Dupa ce vei invata primele lucruri despre diabetul de tip 1, vei dori sa poti face totul perfect. Dar pregateste-te si pentru greseli, deoarece perfectiunea este imposibila in gestionarea diabetului. Fara a renunta la obiectivele tale, invata sa te relaxezi un pic si cum sa reactionezi cand mai au loc si erori.

E drept, atat tu, cat si copilul tau ati pornit pe drumul unei intregi vieti cu diabet zaharat. Singurul lucru pe care il aveti de facut este sa deprindeti cat mai bine toate cerintele de administrare a bolii, simptomelor si masurilor de luat. Cel mai probabil, in primele saptamani veti inregistra o curba rapida de invatare, atat parintii, cat si copilul sau fratii lui. Dar aceasta se va intampla tocmai pentru ca uneori veti gresi. Veti observa curand ca fiecare zi este un pic diferita, ca e foarte probabil sa apara variatii de stari, de glicemie, de dozari... Plus uneori erorile voastre.

Greselile te pot face sa simti vinovatie, spaima sau suparare pe tine insati ori chiar pe copil. Dar incearca sa depasesti aceste stari si sa se concentrezi pe rezolvare, pe ce anume ai de facut mai departe. Iata cateva strategii care te vor ajuta sa faci fata greselilor in administrarea diabetului de tip 1.

Cum abordezi greselile

• Pregateste-te din timp pentru greseli. Vorbeste cu medicul copilului sau cu educatorul care iti face training-ul in spital. Nu ezita sa intrebi ce este de facut in cazul in care copilul sare o doza de insulina, mananca prea mult, face efort mai mult decat de obicei, are un nivel glucoza din sange prea mic sau prea mare.

• Aminteste-ti ca toata lumea cu diabet zaharat are variatii ale glicemiei, chiar si atunci cand isi controleaza foarte bine sau chiar excelent diabetul zaharat. Probabil si voi deja faceti lucrurile cat mai bine posibil pentru nivelul actual de cunostinte.

• Nu juca jocul vinovatiei. Indiferent ca e vorba de greseala ta, a partenerului sau a copilului tau, nu are rost sa aruncati vina de la unul al altul sau sa va puneti cenusa in cap. Aminteste-ti ca unele maxime sau minime glicemice apar din cauza unor lucruri pe care nici tu, nici copilul nu le poate controla suta la suta. Variatia nivelurilor de glucoza din sange poate fi cauzata de stres, de hormoni sau... din nici un motiv evident.

Vorbiti intre voi despre greselile facute

Copiii sunt foarte constienti de reactiile parintilor (chiar si de cele tacute!). Din motive mai greu de explicat, precum iubirea sau frica de a nu-si dezamagi parintii, multi copii isi mint mama sau tatal cu privire la nivelul lor real de stres.

Mentine asteptari realiste si ajuta-ti copilul sa se simta mai confortabil cand isi admite o greseala. Iata si cateva sfaturi pentru a te ajuta:

• Subliniaza faptul ca greselile sunt uneori posibile si se mai intampla.

• Subliniaza faptul ca maximele si minimele de glucoza din sange nu sunt "rele" sau "bune", dar ca e posibil sa apara si trebuie sa fiti pregatiti.

• Aminteste-i copilul ca nimeni nu este perfect. Nici macar tu.

• Aminteste-i copilul ca este vital sa spuna adevarul si ca te supara sau te dezamageste doar daca minte.

• Nu ii oferi recompense pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange in intervalul tinta.

• Incearca sa reactionezi la greseli calm si productiv. Important este sa mergeti mai departe cu o lectie invatata.

• Continua sa ii permiti copilului sa faca si el lucruri pentru auto-ingrijire: aceasta o sa il ajute sa-si cladeasca increderea in sine si in felul in care se poate descurca singur.

Cum adaptezi doza de insulina

Adaptarea dozelor de insulina poate fi de doua feluri: profilactica si compensatorie. 

• Adaptarea profilactica (preventiva) consta in ajustarea (potrivirea) dozelor de insulina, in functie de orarul de aparitie a hiperglicemiilor sau a hipoglicemiilor, in zilele anterioare. Pentru aceasta, poate fi necesara masurarea glicemiei si intre mesele principale, precum si noaptea, timp de cateva zile.

• Adaptarea compensatorie consta in incercarea de a scadea imediat o glicemie mult crescuta, la un moment dat. Aceasta se realizeaza fie prin injectarea unei doze suplimentare de IP (de regula, analog cu acțiune rapida), in momentul depistarii hiperglicemiei, fie prin creșterea dozelor de IP inainte de masa ce urmeaza (mic dejun, pranz, cina), daca intervalul de timp pana la aceasta este mai scurt de 60-90 de minute.
Adaptarea compensatorie trebuie folosita cat mai rar posibil, nu in fiecare zi. Multi exagereaza, injectand prea des o doza suplimentara, la o glicemie doar moderat crescuta (<200 mg/dl), o singura data. Daca adaptarea compensatorie se dovedește necesara prea frecvent, inseamna ca trebuie schimbata schema si/sau tipul de insulina (adaptarea profilactica).

Analizeaza si invata mereu

Trateaza greselile ca pe o sansa de a afla mai multe despre diabetul zaharat al copilului tau. Gandeste-te ca un om de stiinta. Intreaba-te pe tine insati/insuti:

• Cum s-a intamplat acest lucru?

• Ar fi putut fi prevenita aceasta greseala? Cum?

• Ce pot invata din asta?

• Ce am putea face diferit data viitoare?

Cand urmaresti sa faci lucrurile foarte bine, dar nu te consumi neproductiv din cauza greselilor, va scadea din presiunea care exista atat pe tine (sau pe cei din familia ta), cat si pe copil. Sa aspiri la perfectiune e dificil. De exemplu, asteptarea sa obtii mereu nivelul ideal de glucoza in sange nu este realista. Glicemia nu este intotdeauna controlabila, dar scopul este de a o mentine cat mai aproape de tinta, adaptandu-va amandoi din mers, pe masura ce viata isi urmeaza cursul.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Copiii cu diabet zaharat de tip 1 la scoala
Copii cu diabet si comunicarea in familie