Cum se pune diagnosticul de diabet si ce analize sunt necesare

Diabetul zaharat nu prezinta in stadiile initiale simptome ingrijoratoare, astfel ca prezenta la medic este frecvent amanata iar boala continua sa avanseze. In unele situatii, diabetul este descoperit absolut intamplator, cu ocazia efectuarii unor analize medicale de rutina.

Pentru depistarea precoce a bolii, stabilirea cu exactitate a diagnosticului de diabet si monitorizarea controlului glicemic, medicii recomanda efectuarea periodica a analizelor de sange.

I. Analize pentru stabilirea diagnosticului de diabet

Determinarea glicemiei din sange pe nemancate

Este prima optiune a medicilor in ce priveste diagnosticarea prediabetului si a diabetului si consta in prelevarea de sange, dimineata pe nemancate (nu trebuie sa mananci sau sa bei nimic, in afara de apa, cel putin cu 8 ore inainte de testare), pentru a observa care sunt valorile glicemiei. Daca in trei zile diferite valorile glicemiei depasesc 126 mg/dl, medicii pot pune diagnosticul de diabet.

In cazul unei persoane sanatoase, valorile glicemiei nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl. Daca valorile sunt intre 100-125 mg/dl, exista suspiciunea de prediabet, o conditie medicala reversibila care favorizeaza instalarea diabetului de tip 2, dar care poate fi tratata prin regim alimentar, mentinerea greutatii corporale si exercitii fizice.

Testul glicemiei provocate

Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) reprezinta un „test de provocare” utilizat in principal pentru diagnosticul persoanelor cu toleranta scazuta la glucoza (cum este cazul femeilor care au avut niveluri crescute ale glicemiei in timpul sarcinii), respectiv cu diabet zaharat.

Concret, daca exista suspiciunea de prediabet sau diabet:
● Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea cu 8-14 ore inainte de recoltarea sangelui, care are loc la primele ore ale diminetii;
● Dupa recoltarea sangelui, acesta trebuie sa consume o bautura dulce (300 ml de apa amestecata cu 1,75 grame de glucoza per kilogram/corp)
● Doua ore mai tarziu, medicul ia din nou o proba de sange pentru a verifica valoarea glicemiei.
● Daca aceasta trece de 200 mg/dl, se sustine diagnosticul de diabet zaharat. Valorile intre 140 si sub 200 mg/dl ridica suspiciunea de prediabet iar la o valoare a glicemiei de mai putin de 140 mg/dl persoana respectiva este sanatoasa.

Testul de toleranta la glucoza pe cale orala este contraindicat in caz de istoric recent de operatii, infarct, travaliu sau diabet diagnosticat anterior.

Test de rutina al glucozei plasmatice

Acest test se face doar in cadrul laboratoarelor specializate si presupune recoltarea unei probe de sange intr-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masa. Diagnosticul de diabet se confirma daca prezinti simptome ale diabetului iar valoarea glicemiei este egala sau mai mare de 200 mg/dl.
Citeste aici mai multe despre despre simptomele diabetului (link articol “Diabetul: definitie, tipuri si simptome“)

II. Teste de screening si criterii de testare pentru diabet la adultii fara simptome

Analiza glicemiei medii pe ultimele 3 luni – testul A1c

Acest test presupune prelevarea unei cantitati mici de sange si masoara cat de mare a fost nivelul zaharului (glucozei) din sange in ultimele 2-3 luni. Excesul de glucoza se prinde pe hemoglobina din celulele rosii din sange si ramane acolo pe toata durata vietii lor.

Testul hemoglobinei glicate este frecvent solicitat la pacientii nou diagnosticati cu diabet zaharat pentru a se aprecia cat de crescute au fost nivelurile anterioare ale glicemiei. Acesta reprezinta o buna metoda de urmarire a zaharului din sange la persoanele cunoscute a avea diabet, insa nu este si o analiza ideala pentru diagnostic.

La persoanele sanatoase, analiza A1c trebuie sa fie sub 5,7%. La valori peste 6,5%, persoana sufera de prediabet si prezinta risc crescut de diabet si afectiuni cardiovasculare.
Afla aici de ce este important testul A1c in controlul diabetului (link articol “De ce este important testul A1c sau hemoglobina glicata in controlul diabetului”)

Nu se recomanda folosirea testului A1c in diagnosticul diabetului zaharat, deoarece sensibilitatea sa este scazuta in comparatie cu testul de toleranta la glucoza. Determinarea A1c constituie deci un test adecvat pentru monitorizarea pe termen lung a controlului glicemic la pacientii cu diabet zaharat si are rol predictiv asupra riscului de progresie a complicatiilor diabetului.
Citeste aici care sunt metodele prin care poti preveni complicatiile diabetului (link articol “Cum poti evita complicatiile diabetului”)

Screeningul persoanelor cu risc crescut de diabet

Principalele criterii care stau la baza screeningului pentru depistarea diabetului zaharat la adulti sunt:
● mostenirea genetica – daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata sufera de diabet de tip 1, exista un risc crescut ca si tu sa dezvolti aceasta boala;
● indice de masa corporala mai mare de 25 si circumferinta taliei crescuta (barbati > 102 cm, la femei > 88 cm);
● nivel crescut al trigliceridelor (grasimi existente in fluxul sanguin) > 150 mg/dl;
● nivel scazut al colesterolului HDL (barbati < 40 mg/dl, femei < 50 mg/dl);
● tensiune arteriala crescuta (presiune sistolica > 130 mmHg, presiune diastolica > 85 mmHg);
● glicemie bazala (pe nemancate) crescuta – valorile glicemiei depasesc 100 mg/dl.

Aceste valori se aplica la persoanele ce apartin rasei caucaziene si pot varia in functie de etnie. Prezinta un risc mai mare de diabet de tip 1 persoanele originare din tarile nordice ale Europei, ca urmare a unor anomalii genetice, dar si copiii hraniti cu formule de lapte praf.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul: definitie, tipuri si simptome
Ce trebuie sa stii despre glicemie si insulina
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Viata persoanei diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2