Simptomele si cauzele diabetului gestational

Exista persoane care fac diabet gestational fara sa stie ca il au. Deoarece diabetul gestational poate sa nu prezinte simptome este recomandabil sa-ti faci analizele medicale pentru a verifica dezvoltarea acestei afectiuni. 

Asta nu inseamna ca nu exista anumite simptome specifice, dar cu sau fara acestea, medicul iti va recomanda sa faci testele necesare, de obicei intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina. Nu ignora deci aceste analize. O valoare ridicata a glicemiei te poate lua prin surprindere, mai ales daca nu s-au manifestat simptomele despre care vom vorbi mai jos.

Care sunt simptomele care ar trebui sa-ti dea de gandit?

Ai motive sa-ti faci griji si sa mergi sa-ti testezi nivelul glicemiei daca:

- simti ca ti-e sete aproape tot timpul, chiar si dupa ce tocmai ai baut apa; 

- urinezi foarte des – nu este tot timpul un semn de infectie urinara;

- simti ca iti este foame mai des decat de obicei;

- incepi sa simti ca ai vederea incetosata.

E adevarat ca urinatul des este o problema care apare adesea in mod obisnuit in timpul sarcinii, iar senzatia de foame si mai ales de pofta de mancare le este cunoscuta gravidelor, fara a avea neaparat legatura cu diabetul, insa numai medicul si testele specifice iti pot spune cu siguranta daca exista sau nu motive de ingrijorare.

De ce apare diabetul gestational?

Pe durata sarcinii, in uter se dezvolta placenta care sprijina dezvoltarea fatului, face conexiunea intre mama si copil si ii asigura acestuia din urma nutritia. Placenta contribuie la secretia mai multor hormoni, iar unii dintre ei ingreuneaza actiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a pastra nivelul de zahar din sange intre limitele normale. 

Astfel hormonii respectivi cauzeaza o evolutie a rezistentei la insulina, apar alterari ale tolerantei la glucoza, iar organismul mamei pentru a se proteja produce si mai multa insulina ca sa reduca nivelul de glucoza si a-I permite acesteia sa ajunga la nivelul celulelor ca o sursa de energie.

De obicei pancreasul femeii insarcinate poate produce o cantitate mai mare de insulina in perioada sarcinii (de cel putin trei ori mai mare in raport cu perioada de dinaintea sarcinii), pentru a echilibra efectul hormonilor de sarcina. 

Atunci cand pancreasul femeii insarcinate nu poate produce suficienta de insulina pentru reducerea efectului acestor hormoni specifici sarcinii, se ajunge la o crestere a nivelului de glucoza din sange (glicemiei), instalandu-se astfel diabetul gestational.

Cand exista riscul de a face diabet gestational?

Daca ai mai fost insarcinata si ai avut deja diabet gestational, atunci stii deja ca exista riscul sa il dezvolti si la urmatoarea sarcina. Deasemenea, esti familiarizata oarecum cu subiectul daca ai antecedente in familie.

Totusi, prezenta bolii in istoricul tau familial nu e singurul indicator ca o poti dezvolta si tu.

Diabetul gestational si kilogramele in plus

Daca ai peste 35 de ani si esti supraponderala, faci parte, cu siguranta, dintre femeile cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational. Pe de alta parte, chiar daca nu ai o greutatea foarte mare, daca aceasta creste foarte mult in primele sase luni de sarcina, te vei incadra in aceeasi categorie.

Daca ai mai avut probleme cu glicemia crescuta, daca ai intampinat probleme de obstretica la sarcini precedente – malformatii, avorturi, sau deces intrauterin, daca exista o cantitate crescuta a lichidului amniotic sau exista zahar in urina – toate astea reprezinta mari factori de risc si impun testari frecvente ale glicemiei.

Citeste aici care sunt toti factorii de risc ce pot duce la aparitia diabetului gestational. 


Sursa: materiale educative Roche Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?