Cum sa iti masori corect glicemia

Testarea regulata a glicemiei reprezinta cheia catre gestionarea cu succes a diabetului.

Stiind tot timpul care iti sunt valorile glicemiei poti lua decizii corecte in ce priveste regimul alimentar, programul de exercitii fizice si tratamentul medicamentos sau cu insulina, astfel incat sa previi agravarea simptomelor sau aparitia unor boli asociate frecvent cu diabetul, pe fondul oscilatiilor glicemice. 

Pentru a-ti masura glicemia ai nevoie de:

glucometru – un dispozitiv electronic care citeste glicemia dintr-o mostra de sange 

benzi de testare – o banda speciala care absoarbe mostra de sange si este introdusa in glucometru 

dispozitiv de intepare – un instrument care tine o lanteta 

● lantete – ace care inteapa pielea 

Tine cont insa ca, desi toate glucometrele functioneaza pe acelasi principiu, e posibil sa existe diferente in ce priveste elementele consumabile. Cel mai indicat este sa ceri in prealabil opinia medicului.

Ghid de utilizare a glucometrului

Inainte de testarea glicemiei, asigura-te ca ai la indemana toate elementele necesare precizate mai sus. Apoi, spala-te pe maini cu apa calda si sapun si usuca-le bine cu un prosop.
Apa calda ajuta la o mai buna circulatie a sangelui iar sapunul ajuta la indepartarea oricaror urme de mancare de pe maini care ar putea influenta rezultatul testului. De asemenea, evita sa folosesti servetele umede pentru curatarea mainilor, pentru ca acestea pot modifica rezultatul obtinut cu ajutorul glucometrului. 

Inteapa degetul folosind dispozitivul de intepare si lanteta pentru a obtine o picatura de sange si aplica picatura pe test, conform instructiunilor. Maseaza usor degetul de cateva ori pentru a ajuta la formarea picaturii de sange. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca inteparea sa se faca in degetul mijlociu sau in cel inelar si sa se evite degetul mic, deoarece acesta are pielea mai subtire si mai sensibila, deci procedeul poate fi mai dureros. 

In doar 5 secunde obtii rezultatul si nu-ti ramane de facut decat sa arunci in conditii corespunzatoare obiectele ascutite si sa notezi intr-un carnetel valoarea inregistrata si momentul zilei cand a fost efectuat testul.

Urmareste un video in care se explica pas cu pas modul de folosire a glucometrului: 


5 sfaturi pentru recoltarea mai usoara a probelor de sange

Inteparea degetelor reprezinta o parte vitala a managementului zilnic al diabetului. Intr-un studiu recent, pana la 35% dintre participanti au afirmat ca durerea este principalul motiv pentru care persoanele cu diabet evita sa faca analizele periodice pentru glicemie. 

Un factor care contribuie la intensificarea senzatiei de durere este manevrarea gresita a dispozitivului de intepare. Inteparea corecta cu dispozitivele de intepare Accu-Chek mentine disconfortul la un nivel minim.

Iti poti face testele mai confortabil urmand cinci pasi simpli:

1) Asigura-te ca mainile sunt curate si uscate;

2) Fa-ti intepatura pe partea laterala a varfului degetului, nu pe pernita degetului;

3) Tine pielea intinsa apasand puternic dispozitivul de intepare pe piele;

4) Selecteaza o adancime de penetrare cat de poate de mica, dar suficienta petnru a genera o picatura de sange;

5) Schimba degetele zilnic si ia masurile necesare pentru a asigura circulatia corespunzatoare a sangelui.

Interpretarea rezultatelor obtinute cu ajutorul glucometrului

Rezultatele glicemiei sunt masurate in valori numerice urmate de „mg/dl”, care inseamna „miligrame per decilitru” sau „mmol/l”, care inseamna „milimoli per litru”. Daca rezultatul obtinut este 104 inseamna echivalentul a 104 miligrame de glucoza intr-un decilitru de sange (104mg/dl), adica 5,5 mmol/l.

Tipuri de teste

Exista doua tipuri de teste pentru automonitorizare pe care le poti efectua zilnic: 

a) Testul a jeun sau „chiar inainte de masa” – te poate ajuta sa stabilesti care este glicemia din corpul tau inainte de a manca si te ajuta sa vezi cum lucreaza insulina sau alte medicamente pentru a iti mentine glicemia sub control pe parcursul zilei;

b) Testul postprandial sau „dupa masa” (la 1–2 ore de la momentul inceperii unei mese) – îţi  permite sa vezi cum iti afecteaza anumite mancăruri nivelurile glicemiei. 

Un alt test, efectuat de aceasta data doar de catre echipa medicala, este testul A1c (hemoglobina glicata). Acest test trimestrial masoară glicemia vazand ce procentaj de celule (rosii) de hemoglobina A1c au fost glicolizate (s-a atasat glucoza pe ele). Asociatia Americana pentru Diabet recomanda un A1c de 7%.


Surse: materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, diabetes.co.uk. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Factori care afecteaza glicemia
Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti
Glicemia – ce trebuie sa stii despre nivelul zaharului din sange
Totul despre hiperglicemie: cauze, simptome, tratament, complicatii