Diabetul netinut sub control influenteaza negativ creierul

Reuters Health: Persoanele cu diabet care au un nivel ridicat de zahar in sange obtin scoruri proaste si la testele de inteligenta, conform unui nou studiu american. Comparativ cu persoanele cu diabet care isi tin glicemia sub control, cei dintai sunt adesea afectati, mai tarziu in viata, de declin cognitiv.

Rezultatele studiului au sugerat ca persoanele care isi controleaza eficient nivelul glicemiei inca de timpuriu in viata isi pot proteja, de asemenea, sanatatea creierului. Subiectul are insa nevoie si de alte studii suplimentare, se arata in Annals of Internal Medicine.

„Cu toate acestea studiul ne ofera o mare oportunitate sa intelegem cum putem preveni dementa senilaˮ, a declarat Dr. A. Richey Sharrett, coautor al cercetarii. „La urma urmei, cei mai  multi oameni sunt speriati sa nu sufere de dementa pe masura ce inainteaza in varsta, mai mult decat de orice alte boli.ˮ

Este bine cunoscut faptul ca diabetul de tip 2, situatie in care organismul nu isi poate controla singur cantitatea de zahar din sange, este legat si de un risc crescut de dementa. Mai putin cunoscuta este relatia dintre diabet de tip 2 si declin cognitiv, care precede dementa si include episoade de uitare, confuzie si impulsivitate.

Dr. A. Richey Sharrett, de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, din Baltimore, a declarat pentru Reuters Health ca noul studiu este la ora actuala cea mai completa dovada ca diabeticii pot evita declinul cognitiv dramatic daca isi mentin glicemia sub control.

Echipa medicului a studiat datele obtinute de la 13.351 adulti din SUA, a caror sanatate a creierului a fost evaluata intre anii 1990 si 2013. In medie, participantii aveau aproximativ 57 de ani atunci cand au fost inclusi in studiu. Aproximativ 13% dintre participantii la studiu aveau diabet.

Persoanele cu diabet zaharat au avut un declin cognitiv mai mare decat cele sanatoase, chiar din timpul studiului. De asemenea, persoanele cu prediabet zaharat au inregistrat un declin mai abrupt decat cele fara prediabet.

La persoanele cu diabet zaharat netinut sub control s-a constatat un declin mai abrupt de-a lungul anilor decat la ceilalti diabetici care si-au tinut glicemia sub control.  

De asemenea, declinul cognitiv a fost mai abrupt in randul persoanelor care au trait cu diabet zaharat mai mult timp, comparativ cu cei care au fost diagnosticate mai recent.

„Cu cat mai devreme incepe preventia, cu atat mai mari pot fi beneficiileˮ, a aratat medicul.

Persoanele fara diabet zaharat, dar cu un nivel crescut de zahar in sange, au experimentat de asemenea un declin cognitiv mai mare in timpul perioadei de studiu, comparativ cu cei cu diabet, dar care isi controlau glicemia. 

Ideea ca un mai bun control al nivelului de zahar din sange poate incetini declinul cognitiv vine in contradictie cu studiile anterioare, in care se  considera ca glicemia mare nu influenteaza capacitatea cerebrala. 

„Dar studiul nostru arata ca in termen de 20 de ani efectele se vadˮ, a declarat Dr. A. Richey Sharrett. „Puteti face ceva legat de asta chiar acum, nu cand ati ajuns deja la 50 de ani, sau imediat ce diabetul sau prediabetul a fost diagnosticat.ˮ

Lawrence Reagan, un alt cercetator care nu a fost implicat in studiul mentionat mai sus, dar studiaza efectele obezitatii si diabetului asupra creierului, a declarat la randul sau ca o serie de factori legati de diabet pot duce la declin cognitiv si dementa.

„Cred ca datele lor sunt foarte convingatoareˮ, a declarat Lawrence Reagan de la Scoala de Medicina, University of South Carolina, Columbia. „Acest studiu ofera baze solide pentru studii viitoare pe aceasta tema.ˮ

De exemplu, lipsa de control a glicemiei poate crea un mediu care scade neuroplasticitatea, o conditie a creierului care afecteaza neuronii si functionarea lor. 

„Exista tot mai multe dovezi ca, daca nivelul de glucoza din sange este mare, chiar daca nu ai diabet zaharat, declinul cognitiv este mai rapidˮ, a declarat o alta cercetatoare, Gail Musen, de la Centrul de diabet din Boston, care, de asemenea, nu a fost implicata in studiul mentionat.

„Ai grija de tine la maturitate, prin dieta, exercitii fizice si un stil de viata sanatos, deoarece variatiile glicemice iti vor afecta creierul si capacitatile cognitive atunci cand vei avansa in varstaˮ, a mai spus ea.


Sursa: annals.org (Annals of Internal Medicine) Via Reuters.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul și femeile
Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in crestere
Legatura intre un somn bun si rezistenta la insulina
Reprizele scurte de exercitii imbunatatesc tensiunea arteriala la pacientii cu diabet de tip 2