Totul despre hiperglicemie: cauze, simptome, tratament, complicatii

Hiperglicemia sau glucoza crescuta din sange are loc atunci cand corpul nu dispune de suficienta insulina sau cand organismul nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina.

Cauzele hiperglicemiei sunt variate si cuprind atat tratamentul neadecvat, cat si stresul sau o banala raceala.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale hiperglicemiei:

- Daca ai diabet de tip 1, e posibil ca doza de insulina sa fie prea mica;

- Daca ai diabet de tip 2, insulina poate fi suficienta, dar nu si eficienta, caz in caz cel mai probabil organismul nu este capabil sa o foloseaca in mod corespunzator;

- Mananci prea mult si faci prea putina miscare;

- Esti racit sau gripat iar corpul se lupta cu aceste afectiuni eliberand hormoni care cresc nivelul glicemiei;

- Esti stresat, suparat, deprimat sau nervos;

- Fenomenul „Dawn” (rasarit de soare), care presupune cresterea nivelului glicemiei in mod neasteptat, in special intre 3 si 5 dimineata; acest proces are loc din cauza hormonilor eliberati de organism, care cauzeaza o crestere a rezistentei la insulina. De asemenea, acesti hormoni declanseaza glucogeneza si gluconeogeneza, adaugand glucoza in sange, posibil pentru a pregati organismul pentru activitatile din timpul zilei dupa perioada de repaus. 

Simptomele hiperglicemiei

Nivelul crescut de glucoza din sange sau urina, setea excesiva si urinarea frecventa sunt principalele simptome ale hiperglicemiei. 

Pentru a controla diabetul este important sa apelezi la cunostintele medicului diabetolog, care iti va spune cat de des ar trebui sa-ti verifici glicemia, care este nivelul optim al glucozei din sange si ce masuri poti lua pentru a preveni hiperglicemia.

Tratamentul hiperglicemiei

Sportul este cea potrivita metoda prin care poti reduce glicemia. Cu toate acestea, daca glicemia depaseste frecvent valoarea de 240 mg/dl, este indicat sa faci analize pentru depistare cetonelor in urina. Daca analizele indica prezenta cetonelor in urina, nu este recomandat sa faci exercitii fizice pentru ca acestea pot creste si mai mult glicemia. Pentru a gasi cea mai sigura si eficienta metoda de scadere a glicemiei, discuta cu medicul. 

O alta varianta pentru scaderea glicemiei este reducerea portiilor de mancare sau excluderea anumitor alimente din regim. Stabileste cu medicul dietetician care este plannul alimentar pe care trebuie sa il urmezi pentru a-ti atinge obiectivele privind valorile glicemiei. 

Daca nici sportul nici alimentatia nu rezolva problema glicemiei crescute, medicul poate modifica dozele de medicamente sau insulina si poate interveni si asupra momentului cand acestea sunt administrate. 

Complicatiile hiperglicemiei

Lasata netratata, hiperglicemia poate duce la coma diabetica, numita si cetoacidoza. Cetoacidoza are loc atunci cand organismul nu beneficiaza de suficienta insulina si astfel nu poate fi folosita glucoza pentru producerea energiei.

Prin urmare, organismul se va folosi de grasimile din corp pentru a produce energie, iar compusii rezultati se numesc cetone. Acestea nu sunt tolerate in cantitate prea mare, motiv pentru care organismul va incerca sa scape de ele prin urina. Insa cetonele nu pot fi eliminate in intregime prin urina si raman in sange, ceea ce duce la cetoacidoza.

Cetoacidoza este o afectiune extrem de periculoasa si necesita tratament medical de urgenta. Simptomele acesteia includ respiratia dulceaga (cu miros fructat, de mere verzi acre), starile de greata si varsaturile, gura foarte uscata si dificultati in respiratie.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Factori care afecteaza glicemia
Cum sa iti masori corect glicemia
Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti
Glicemia – ce trebuie sa stii despre nivelul zaharului din sange