Travaliul si ingrijirea dupa nastere a persoanei cu diabet

Pe masura ce te apropii de termenul nasterii, medicii vor evalua starea ta de sanatate si a bebelusului si vor stabili cand este momentul oportun pentru a intra in travaliu si metoda prin care vei naste. Se va tine cont de nivelul glicemiei, tensiunea arteriala, capacitatea functiei renale si alte complicatii ale diabetului, daca exista. De asemenea, vor fi luate in considerare dimensiunile si pozitia bebelusului, ritmul sau cardiac si cantitatea de lichid amniotic din uter.


Travaliul

Travaliul poate aparea natural sau poate fi indus, mai ales daca alegi cezariana. Operatia de cezariana presupune o incizie in abdomen si uter, pe unde va fi scos bebelusul. Trebuie sa te astepti insa ca perioada de recuperare dupa cezariana sa fie mai indelungata in comparatie cu nasterea pe cale vaginala. 

Indiferent ce metoda de nastere alegi, medicul va avea grija ca glicemia sa fie in limitele normale pe tot parcursul travaliului si la nastere. De regula, la debutul travaliului, nevoia de insulina dispare si se va mentine in echilibru chiar si pana la trei zile dupa nastere. 

Pentru a trece mai usor de travaliu, poti lua in prealabil cursuri de exercitii Lamaze, care te pregatesc pentru momentul nasterii. Concret, poti afla la ce sa te astepti in timpul travaliului, tehnici de respiratie si de gestionare a durerii, dar si sfaturi de ingrijire a bebelusului dupa nastere.  

La fel de important pentru moralul gravidei este sprijinul oferit de partener, prieteni, rude.

Pentru ca diabetul in sarcina presupune o atentie sporita din partea echipei medicale, este contraindicat sa nasti acasa, deoarece pot aparea complicatii care pot pune in pericol atat sanatatea ta, cat si a copilului. 

Dupa nastere

Imediat dupa nastere, organismul incepe sa se refaca dupa efortul intens din timpul travaliului si al nasterii si pot aparea frecvent oscilatii mari ale glicemiei. In alte cazuri se poate observa o imbunatatire a nivelului glicemiei, care se poate mentine pe durata a cateva saptamani dupa nastere.

Pentru a evita crizele de hipo sau hiperglicemie dupa nastere, este indicat sa-ti masori frecvent valorile glicemiei, astfel incat sa iti dai seama cand si de cata insulina are nevoie organismul. Desigur, acest lucru va fi stabilit doar de catre medicul diabetolog, pe baza valorilor notate. 

Daca suferi de diabet zaharat de tip 2, medicul poate decide dupa nastere ce tip de tratament sa urmezi pentru a obtine cele mai bune rezultate. In cazul in care ai fost nevoita sa renunti la pastile in timpul sarcinii, cel mai probabil dupa nastere vei putea sa le reiei, cu conditia ca acestea sa aiba efectul dorit. 

Pe de alta parte, daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational, e foarte posibil ca imediat dupa nastere boala sa dispara, mai ales daca a fost tinuta sub control doar prin alimentatie si exercitii. Va trebui totusi sa fii atenta in continuare la valorile glicemiei, macar in primele zile de dupa nastere, pentru a te asigura ca este totul in regula. Vestea proasta este ca diabetul gestational este un factor de risc in instalarea diabetului de tip 2, asadar este indicat sa iti faci analizele recomandate de medic la 1-3 ani. 

In primele saptamani de dupa nastere, este foarte posibil sa te confrunti cu oboseala, stresul si lipsa de odihna din cauza bebelusului. De asemenea, glicemia poate scadea ca urmare a faptului ca sari peste mese. De aceea, este important sa iti automonitorizezi glicemia si sa notezi valorile in agenda, pentru ca medicul sa iti poata ajusta corespunzator nevoia de insulina. 

Alte sfaturi pentru a face fata cu brio perioadei de dupa nastere: cere ajutorul specialistului daca prezinti simptome ale depresiei (insomnie, crize de plans, oboseala, anxietate excesiva in legatura cu starea de sanatate a copilului), incearca sa te odihnesti de fiecare data cand copilul doarme sau altcineva are grija de el, accepta ajutorul familiei si a prietenilor, rezerva-ti cateva minute in fiecare zi doar pentru tine (citeste, fa o plimbare sau o baie calda).

Persoanele cu diabet care vor sa alapteze trebuie sa ceara mai intai sfatul medicului in privinta tratamentului cu insulina sau pastile. De asemenea, este important ca in perioada alaptarii sa se consume multe lichide si alimente bogate in proteine, vitamine si minerale. 

Slabirea dupa nastere

Multe femei isi doresc ca imediat dupa nastere sa isi recapete silueta de dinainte de sarcina, insa adevaratul scop ar trebui sa fie obtinerea unui indice de masa corporala normal (IMC). O valoare de peste 30 a IMC-ului este asociata cu un risc crescut de aparitie a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inima, a infertilitatii si a altor afectiuni medicale cronice. Valoarea IMC se obtine prin impartirea greutatii la patratul inaltimii. De exemplu, daca ai 70 de kilograme si 1,65 m [70: (1,65x1,65)], IMC este egal cu 25,72. 

Valori IMC

● 18,49 sau mai putin – subponderala

● 18,50 – 24,99 – greutate normala

● 25 – 29,99 – supraponderala

● 30 -34,99 – obezitatea de gradul I

● 35 – 39,99 – obezitate de gradul II

● peste 40 – obezitate morbida

Greutatea inainte de a ramane gravida, kilogramele acumulate in sarcina, greutatea dorita, alaptarea, varsta, obiceiurile alimentare si cele care privesc miscarea sunt aspecte care trebuie discutate cu medicul nutritionist pentru a fi intocmit un regim de slabire sanatos, care nu presupune scaderea in greutate cu mai mult de un kilogram pe saptamana.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata